Magyarország

2011.07.14. 07:25

Shell: a vezetők többsége kilométerszám alapján szervizeli autóját

Budapest (MTI) - A magyar autóvezetők többsége, 66 százaléka általában a megtett kilométerszám alapján viszi szervizbe gépjárművét, s leginkább szakemberre bízza az autóját a Shell Hungary Zrt. által végeztetett felmérés szerint.

Budapest (MTI) - A magyar autóvezetők többsége, 66 százaléka általában a megtett kilométerszám alapján viszi szervizbe gépjárművét, s leginkább szakemberre bízza az autóját a Shell Hungary Zrt. által végeztetett felmérés szerint. A kutatás alapján leginkább az idősebb korosztály veszi igénybe szakemberek segítségét: a 45-70 év közöttiek 77 százaléka él ezzel a lehetőséggel, míg 24 éves kor alatt csak 63 százaléka. A fiatal, 10 évesnél nem idősebb autók tulajdonosainak 89 százaléka, az egyetemi végzettséggel rendelkezőknek pedig 90 százaléka fordul szakemberhez, illetve azok 77 százaléka, akik nem élvezik annyira az autó karbantartását.

Sokan akár havonta is ellenőriztetik autójuk állapotát, főleg a 24 éven aluliak (25 százalék), illetve azok, akiknek az autója 10 évnél idősebb (24 százalék). Továbbá azok, akik több mint 30.000 kilométert vezetnek egy évben (23 százalék), illetve az autójukhoz érzelmileg erősen kötődő vezetők (20 százalék). A 45 év felettiek körében magasabb, 48 százalék azok aránya, akik kizárólag minőségi üzemanyagokat és kenőanyagokat használnak. Az öt évnél fiatalabb autók tulajdonosainak ezt 52 százaléka teszi, míg az érzelmileg autójukhoz kötődők 48 százaléka, illetve az évente több mint 30.000 kilométert vezetők.

Az üzemanyag-megtakarítással járó vezetési szokások megváltoztatására sokan nyitottak a felmérés szerint: leginkább a hölgyek, valamint az évente kevesebb mint 10.000 kilométert vezetők, akik 69-69 százalékban hajlandók erre. Az arány azonban csökken a megtett kilométerek számának növekedésével.

A felmérést a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. végezte 500 magyar, 18 és 70 év közötti budapesti és vidéki lakos megkérdezésével. Az interjúalanyok 70 százaléka férfi volt.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!