Magyarország

2011.07.06. 14:55

Romagyilkosságok - Rosszulléte miatt félbeszakadt a koronatanú meghallgatása

Budapest (MTI) - Rosszulléte miatt tanúkihallgatásának elhalasztását kérte a bíróságtól a romagyilkosságok szerdai büntetőtárgyalásán a Pest Megyei Bíróságon a koronatanúnak számító nő, ezért a bíró megszakította a tárgyalást.

Budapest (MTI) - Rosszulléte miatt tanúkihallgatásának elhalasztását kérte a bíróságtól a romagyilkosságok szerdai büntetőtárgyalásán a Pest Megyei Bíróságon a koronatanúnak számító nő, ezért a bíró megszakította a tárgyalást.    Az asszony, a vádlottak egykori munkáltatója az ebédszünet után folytatódó tárgyalás elején - miután ismét ellentmondásba keveredett korábbi vallomásával - rosszullétre hivatkozva szünetet kért. (A tanút a szerdai tárgyaláson is többször figyelmeztette Miszori László tanácsvezető bíró a hamis vád és a hamis tanúzás büntetőjogi következményeire, és bírság kiszabását is kilátásba helyezte.)  

    Miszori László tízperces szünetet rendelt el, de az első- és a harmadrendű vádlott védőügyvédje eközben jelezte a bírónak, hogy orvosi segítségre lenne szüksége a tanúnak a magas vérnyomása miatt. A bíró ezért a szünet befejeztével megszakította a tárgyalást, és az asszony tanúmeghallgatását várhatóan péntek reggel folytatja.

    A tanú már áprilisi meghallgatásán is rosszul lett, akkor sírva kért tíz perc szünetet. Az akkori két, egymást követő napon tett tanúvallomásában többször került ellentmondásba, és vallomásának tisztázására idézte be újra tanúként Miszori László tanácsvezető bíró.

A romagyilkosságok koronatanúja szerelmi kapcsolatban állt elsőrendű vádlottal

    A hivatalosan jelenleg is adóhivatali alkalmazottként dolgozó asszony, aki mind a négy vádlott - Kiss Árpád és testvére, Kiss István, valamint Pető Zsolt és Csontos István - munkáltatója volt a debreceni Perényi 1 nevű szórakozóhelyen, és az elsőrendű vádlottal szerelmi kapcsolatban állt, még a nyomozati szakban több vonatkozásban is terhelő vallomást tett a hat halálos áldozatot követelő támadássorozattal vádolt férfiakra, de szerdai tanúvallomásában korábbi vallomásának többségét visszavonta.

    Újbóli módosításait azzal indokolta, hogy vallomástételekor "nem volt egészséges", illetve önmagát okolta, amiért nem vett észre dolgokat. Állítása szerint nem tudta, hogy gyilkosság után nyújtott segítséget, amikor munkatársainak elakadt autóját kiszabadíttatta, és nem volt tudomása arról sem, hogy telkén és munkahelyén a vádlottak fegyvereket rejtegetnek.

    A bíró a szerdai tárgyaláson többször rákérdezett, hogy a rendőrség ajánlott-e "alkut", hogy ne emeljenek ellene vádat a 2009. április 22-i tiszalöki gyilkosság utáni segítsége miatt, de a nő nemmel válaszolt, azt hangoztatva, egy különleges tanúvédelmi programba akarták csak bevonni, de az azért nem valósult meg, "mert nem tudott annyit".

    Az asszonyt a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai 2009. augusztus 21-én hajnalban a négy vádlottal és másik három férfival együtt előállították, de csak a Kiss testvéreket, Pető Zsoltot és Csontos Istvánt vádolták meg az erőszakos cselekményekkel, a többiek tanúként szerepelnek az ügyben.

    Csontos István negyedrendű vádlott korábbi vallomásában azt mondta, volt munkáltatója a bűnbanda anyagi támogatója lehetett, és tudomása volt az erőszakos cselekményekről.

    A per pénteken folytatódik az asszony tanúmeghallgatásával, ha egészségi állapota lehetővé teszi. A bíró figyelmeztette, hogy csak megalapozott orvosi igazolással mentheti ki magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!