Magyarország

2011.07.19. 16:34

Gázlopás: Szervezetten manipulálják az órákat

Debrecen - A szolgáltató a gázlopások elleni erőfeszítésekkel a veszteségek szinten tartására képes.

Debrecen - A szolgáltató a gázlopások elleni erőfeszítésekkel a veszteségek szinten tartására képes.

A házi barkácsolás egyre kevésbé, a „vállalkozó szakemberek” segítségével elkövetett gázlopás egyre inkább jellemző – derült ki a Tigáz-DSO Kft. keddi, a társaság debreceni székhelyén tartott tájékoztatóján. Azon a sajtó képviselőinek bemutatták a – hivatalos megnevezésssel – szabálytalan vételezés módjait, az ellenük való küzdelmet, illetve egy szakértői vizsgálat menetét is.

Több lett a gázlopás

Az utóbbi években igen nagy arányú lett a gázlopás a Tigáz-DSO Kft. működési területén (7 megye, Észak-Alföld, Észak-Magyarország és Pest megye). Az összes szétosztott gázból 3 százaléknyi a veszteség, ennek fele a lopás (a többi elszivárgás, stb.); mintegy 70 millió köbméter, ami két Velencei-tónyi mennyiség, 50 ezer család éves fogyasztása – hangzott el a tájékoztatón.

– A gázlopás és az ellene folytatott küzdelem évi 9 milliárd forintjába kerül a cégnek. A legtöbb lopás, az összes eset több mint fele együttesen Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg, illetve Pest megyében történik. Szabolcsban idén már eddig több szabálytalan vételezéssel találkoztunk, mint tavaly egész évben – mondta Kállai László, az ellenőrzést végzők vezetője. Utóbbi adat magyarázataként nem csak a lopás terjedését, hanem a jobb felderítést jelölte meg.

Minden felfedhető

2010-ben mintegy 4000 szabálytalan vételezéssel találkoztak a cég szakemberei. Idén 75 ezer célzott ellenőrzést terveznek, ebből eddig 5000 lopást regisztráltak, év végéig feltehetően összesen 10 ezret fognak. A szabálytalan vételezések száma már sok éve folyamatosan emelkedik, 2008-tól pedig drasztikus növekedést mutat. 2009-ben az ellenőrzött mérők 3, 2011-ben pedig 10 százalékánál találkoztak szabálytalan vételezéssel. A hatékonyságnak az is oka, hogy mindig célzottan vizsgálódnak: fogyasztói szokások elemzése, információgyűjtés alapján.

– Idővel mindent fölfedezünk, nincs biztos módszer a lopásra – hangsúlyozta Kállai László.

– Számos eszközt szereztünk be, melyekkel a felderítés hatékonysága növelhető: például ipari endoszkópokat a falban lévő kerülővezetékek vagy digitális mikroszkópokat a plombák vizsgálatára. Hőkamerával a házon kívülről is megláthatjuk, ha például egy lekapcsolt fogyasztónál meleg a konvektor.

Megjegyezte: az új eszközök segítségével tavaly 800 millió forint kötbért sikerült érvényesíteni, a céljuk azonban inkább a lopások visszaszorítása.

Kötbér

Egyre kevésbé jellemző a „házi buhera”: a mérőóra plombáinak, számlálójának manipulálása. Terjed viszont a mágnesezés és azon „vállalkozók” szervezett ténykedése, akik biztos módszereket ígérnek a lopásra. Sajnos, utóbbiak csapdájába gyakran a kisemberek kerülnek. Volt rá eset, hogy amikor a fogyasztó másodszor már nem kérte a hamis plomba felhelyezését, a „vállalkozó” maga árulta be a Tigáznál – hangzott el a tájékoztatón.

Kállai László figyelmeztetett: akinél beigazoldóik a szabálytalan vételezés, annak kötbért kell fizetnie, általában 390 000 és 540 000 forint közötti összeget. Ha pedig 60 napon belül nem fizet, akkor – egy 2011. július elsejei törvényi változás alapján – kikapcsolható a szolgáltatásból.

HBN

Pereskedhetnek

– Nem csak a szegényebb megyékre vagy társadalmi rétegekre jellemző a gázlopás – mondta dr. Szabó Ferenc, a központi ellenőrzési csoport vezetője. Példákon szemléltette a szabálytalankodók páratlan kreativitását, emlékeztetve, hogy tettükkel gyakran életeket veszélyeztetnek. 

Radványi Zoltán igazságügyi szakértő bemutatta a mérőórák vizsgálatának menetét. Felhívta a figyelmet arra, hogy a vizsgálatkor a fogyasztó is jelen lehet, illetve az eljárás minden részletéről felvétel, jegyzőkönyv készül.

Amennyiben valaki nem fogadja el a szakértői eredményét, bíróságon keresheti az igazát, a Tigáz képviselőinek tájékoztatása szerint azonban a peres esetek száma kevés.

Debrecen,  (MTI) - Évente mintegy 9 milliárd forint veszteséget szenved el a Tigáz DSO-Kft. a gázszolgáltatásában előforduló szabálytalan vételezések következtében - közölték a cég képviselői kedden sajtótájékoztatón Debrecenben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!