Magyarország

2011.07.22. 14:21

A schengeni övezettel és az uniós támogatásokkal kapcsolatos magyar ügyek az Európai Bíróságon

Brüsszel (MTI) - Számos új magyar ügy érkezett az elmúlt hetekben az Európai Bíróságra, köztük olyanok is, amelyek a határok nélküli mozgást biztosító schengeni övezettel, illetve az uniós támogatásokkal kapcsolatosak.

Brüsszel (MTI) - Számos új magyar ügy érkezett az elmúlt hetekben az Európai Bíróságra, köztük olyanok is, amelyek a határok nélküli mozgást biztosító schengeni övezettel, illetve az uniós támogatásokkal kapcsolatosak.Mint az MTI a luxemburgi székhelyű bíróság sajtóosztályán megtudta, az egyik ügyben a kishatárforgalmi megállapodások és a schengeni övezetben tartózkodás összefüggéseit kell vizsgálnia a testületnek. A kiinduló probléma, hogy egy kishatárforgalmi engedéllyel rendelkező ukrán állampolgár Záhonynál kívánt az Európai Unió területére lépni, a magyar hatóságok azonban megtagadták beléptetését, mégpedig azzal az indokkal, hogy az előző hathónapos időszakban már több mint három hónapig tartózkodott Magyarországon.

Emlékeztetett a bíróság arra is, hogy szintén a schengeni szabályozással függ össze az az eljárás, amely jelenleg is folyamatban van a bíróságon Sólyom László akkori köztársasági elnök két évvel ezelőtti szlovákiai belépésének megtagadása miatt. Egy másik új beadvány a menekültkérdéssel foglalkozik. A szabályok szerint nem ismerhetők el menekültként azok a személyek, akik nem az ENSZ Menekültügyi Főbiztosától, hanem az ENSZ más szervétől - például a közel-keleti palesztin menekülteket segélyező és munkaközvetítő hivataltól (UNRWA) - kapnak védelmet. A libanoni UNRWA menekülttáborokból több palesztin hontalan személy érkezett Magyarországra, akiknek a tábora megsemmisült, vagy életük ott veszélyben volt. A magyar menekültügyi hatóság nem ismerte el e személyeket menekültként, de kiegészítő védelemben részesítette őket.

Az uniós támogatásokkal kapcsolatban Magyarország az Európai Bizottsággal került nézeteltérésbe. Brüsszel ugyanis még az EU-csatlakozás előtti időszakban, az úgynevezett SAPARD program keretében felvett támogatásból több mint 2,5 millió eurós összeget utólag kizárt a finanszírozásból, a magyar hatóságok késlekedésére hivatkozva. Magyarország ezzel nem ért egyet, így az uniós bírósághoz fordult.

z utóbbi hetekben a közbeszerzések és az adózás témájában is több új ügy érkezett a luxemburgi bírósághoz, ahol jelenleg több mint harminc, Magyarországot érintő eljárás van folyamatban.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!