Magyarország

2011.06.14. 15:41

Orbán Viktor: európai érdek a délnyugat-európai térség integrációja

<p>Belgrád, 2011. június 14., kedd (MTI) - Orbán Viktor szerint európai érdek a délnyugat-európai térség integrációja, a horvát EU-csatlakozási tárgyalások lezárása után fontos lenne, hogy folytatódjon a Nyugat-Balkán integrációja.</p>

Orbán Viktor - mint szóvivője, Szijjártó Péter az MTI-t tájékoztatta - erről Boris Tadic szerb elnöknek beszélt kedden Belgrádban.

    Az EU soros elnöki tisztét betöltő Magyarország miniszterelnökeként Orbán Viktor egynapos látogatást tett a szerb fővárosban, ahol Mirko Cvetkovic kormányfővel is megbeszélést folytatott.

    Orbán Viktor a Tadicssal való találkozón ismét világossá tette, hogy Magyarország a legmesszebbmenőkig támogatja Szerbia európai uniós integrációját.

    A kétoldalú kapcsolatokat illetően a miniszterelnök és az elnök egyetértett: a gazdasági együttműködést - amely a lehetőségeknél alacsonyabb szintű - jóval aktívabbá kell tenni.

    A tárgyalásokon szóba került a Budapest és Belgrád közötti vasútvonal korszerűsítésének szükségessége is; a két fél számba veszi a nemzetközi finanszírozási lehetőségeket.

Orbán Viktor Szarajevóban és Pozsonyban folytatja látogatásait

    A magyar miniszterelnök és a szerb elnök egybehangzó minősítése szerint komoly előrelépések történtek az egymás kisebbségeinek megbecsülése és védelme terén.

    Úgy foglaltak állást, hogy Közép-Európa - amiképpen a válság előtt, úgy utána is - az egész európai gazdasági növekedés motorja lehet.

    A miniszterelnöki szóvivő tájékoztatása szerint Orbán Viktor szerdán Szarajevóban, csütörtökön pedig Pozsonyban tesz egynapos látogatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!