Magyarország

2011.06.23. 16:47

Nem sztrájkol június 29-én az MTSZSZ és az AKSZSZ

<p>Budapest&nbsp; (MTI) - Nem sztrájkol június 29-én a Mérnök és Technikusok Szabad Szakszervezete (MTSZSZ) és az Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (AKSZSZ) - közölték az érdekképviseletek csütörtökön az MTI-vel.</p>

 Az MTSZSZ közleménye szerint az országos elnökség úgy határozott, hogy a június 29-re tervezett sztrájkban és demonstrációban nem vesznek részt, de továbbra is szolidárisak a  mindazokkal, akik ezen a napon sztrájkolnak.

    A Mérnökök és Technikusok Szakszervezete a múlt héten levelet intézett a miniszterelnökhöz, munkaügyi jogvitát kezdeményezve a korengedményes és korkedvezményes nyugdíjazás szabályozására és az országos érdekegyeztetési rendszer átalakítására vonatkozóan, és kilátásba helyezte, hogy sztrájkot hirdet, ha a tárgyalások nem kezdődnek meg, illetve nem vezetnek eredményre.

    A kormány egyeztető tárgyalásra hívta a Mérnökök és Technikusok Szakszervezetét, amit az elnökség pozitívan értékelt és részt kíván venni a megbeszélésen - közölte az MTSZSZ.

    Az Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetsége közleménye szerint a csütörtöki  rendkívüli elnökségi ülésen úgy döntöttek, hogy a 2011. június 29-re meghirdetett 2 órás figyelmeztető sztrájkot a Gemenc, Kapos és a Pannon Volánnál nem tartják meg, mivel a munkáltatók az elégséges szolgáltatásról nem voltak hajlandóak tárgyalni a szövetség tagszervezeteivel.

    Az elégséges szolgáltatásban történő  megállapodás alapvető feltétele a jogszerű sztrájk megtartásának - írja közleményében az AKSZSZ.

    A szövetség annak érdekében, hogy a 2011. július 7-re meghirdetett 2 órás sztrájk megtartása törvényes legyen,  beadványban kéri a bíróságtól, állapítsa meg, hogy a szakszervezetek számára fel nem róható okból nem jött létre az egyeztetés, és ennek hiányában a bíróság mondja ki a meghirdetett sztrájk jogszerűségét.

    A szövetség utolsó kísérletet tesz arra, hogy lehetőséget kapjon az általa meghirdetett sztrájk jogszerű megtartására. A bíróság elutasítása  esetén egyértelművé válik, hogy az autóbusz-közlekedésben dolgozó munkavállalók alkotmányos jogai sérülnek - írja közleményében az AKSZSZ.

    Az Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetsége is benne van abban az öt szakszervezetben, amelyeket a kormány 2011. július 4-re egyeztetésre hívott. A szövetség szolidáris azokkal a szakszervezetekkel, akik valamilyen oknál fogva kimaradtak és nem kaptak meghívást a tárgyalásra. Megítélésük szerint a Mozdonyvezetők Szakszervezete, a Vasutasok Szakszervezete, a Bánya, Energiai és Ipari Dolgozók Szakszervezete jogosan várja el a kormánytól, hogy az öt szakszervezettel együtt részt vegyenek az egyeztetésen - közölte az AKSZSZ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!