Magyarország

2011.06.23. 17:53

Könyvet írt az Atlanti-óceánt átevező első magyar páros

<p>Budapest&nbsp; (MTI) - Könyvet írt ötvenegy napos viszontagságos hajóútjáról Rakonczay Viktória és Rakonczay Gábor, akik első magyarként evezték át az Atlanti-óceánt Tűzhangya nevű saját tervezésű hajójukkal. A Guiness rekorder házaspár csütörtökön mutatta be könyvét.</p>

 A Tűzhangya című kötet Magyarország első, egyben világrekorder óceán-átevezőinek viszontagságos útját mutatja be könnyed, naplószerű stílusban. A szerzőpáros elmeséli történetét az evezés ötletének megszületésétől az előkészületeken át az út részletes leírásáig. A szerzők maguk az utazók: Rakonczay Viktória és Rakonczay Gábor.

    "Amikor meghallottam, hogy Viki és Gábor meg szeretnék írni utazásuk történetét, azonnal tudtam, ebből remek könyv születik majd. A magyarok igen szkeptikusak, főleg a külföldiek sikereivel kapcsolatban. A Tűzhangya történetében a legkülönlegesebb, hogy Viki és Gábor két teljesen átlagos családból származó magyar fiatal, akiknek nem volt különösebb háttere, mégis megcsinálták, amit elterveztek. Ez teszi őket igazán hitelessé és inspirálóvá" - foglalta össze gondolatait a könyv felelős kiadója, Pongor-Juhász Attila a csütörtöki budapesti bemutatón. A kiadóvezető hozzátette, hogy a könyv a Célmegvalósító nevű sorozat első része, valamint a magyar szerzők által írt első kiadványa, amely a motivációról szól.

    A házaspár 2006-ban döntött úgy, hogy végzős egyetemistaként halaszt egy évet tanulmányaiból, és megvalósítják gyermekkori álmukat: áteveznek az Atlanti-óceánon. Több mint 50 napot töltöttek szinte teljes magányban, mire kikötés nélkül, felváltva leevezték a Kanári-szigetek és a Karib-térségben fekvő Antigua partjai közötti 5200 kilométert. 

Megerősítette a kapcsolatukat az út

    "Én formatervező művésznek tanultam, Gábor építész tervező mérnök szakra járt, amikor eldöntöttük az utazást. Középiskolás korunkban egy futóversenyen ismerkedtünk meg, ahol a többi hat fős csapattal szemben ketten alkottunk egy csapatot. A versenyen másodikként végeztünk, egy évre rá ugyanebben a felállásban megnyertük a versenyt: már akkor tudtuk, jó csapatot alkotunk" - mondta el az MTI-nek Rakonczay Viktória. "Bár számtalan teljesítménytúrán túl voltunk és egész életünkben nagyon fontos volt  a sport, ez előtt az út előtt gyakorlatilag soha nem eveztünk" - idézte fel a kezdeteket Rakonczay Gábor. A házaspár elmondta - bár nagyon nehéz, és viszontagságokkal teli volt az út, kapcsolatukat nagyon megerősítette az egymásra utaltság, és minden nehéz helyzetben közösen döntöttek.

   Bár mindenki hitetlenkedve állt kalandjuk sikere előtt, a partot érés után vegyes párosként világrekordot döntöttek. Washingtonban, a National Geographic Adventure az év kalandja (Best of 2008 Adventure) díjjal ismerte el a teljesítményüket, Londonban Guinness World Records kitüntetést kaptak. Az általuk tervezett Tűzhangya itthon elnyerte a Magyar Formatervezési Díjat, a hajót pedig Budapesten a Magyar Iparművészeti Múzeumban, és Bécsben a Vienna Boat Show-n láthatta a nagyközönség.

    A házaspár 2011 januárjában újabb kalandra vállalkozott: földkörüli utat terveztek evezős hajójukkal, ám ezt a kísérletet egy balesett miatt fel kellett adniuk. Az újraindulás időpontjáról még nem beszéltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!