Magyarország

2011.06.20. 22:42

Kitart a pártszavazás mellett a Gyurcsány-platform

<p>Budapest&nbsp; (MTI) - Kitart pártszavazási kezdeményezése mellett a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform. A tömörülés ezt hétfő este, országos elnökségének és tanácsának ülése után tudatta az MTI-vel. A voksolás szerdán kezdődik.</p>

A platform tudatta: bár megítélésük szerint sérült a tisztességes pártszavazás lehetősége, mégis kitartanak kezdeményezésük mellett. Mint írták, azért indítványozták a voksolást, hogy átalakítsák a megmerevedett viszonyokat és erős, demokratikus, erkölcsős párttá formálják az MSZP-t. Azonban "a pártelit megriadt az aláírásgyűjtés erejétől", ezért inkább maga kezdeményezte a pártszavazást, cserébe a Demokratikus Koalíció lemondott az aláírásgyűjtésről - olvasható a közleményben.

A Demokratikus Koalíció szerint "a vezetés kezdettől kétértelmű magatartást tanúsított", a mai napig nem tudni hitelt érdemlően, hogy hány tagja van a szocialista pártnak, az elnökség több tagja pedig - annak ellenére, hogy igennel szavazott a pártszavazás elrendelésére - a nyilvánosság előtt távolmaradásra buzdította a párttagokat.

A Gyurcsány-platform "nyílt szószegésnek" tartja, hogy a hétvégi kongresszuson a vezetés olyan határozatot támogatott, amely a pártszavazási kezdeményezés visszavonására kérte fel a Demokratikus Koalíciót. "Ezzel a pártszavazás erkölcsi és politikai feltételei sokat sérültek. Nem hagyjuk, hogy a pártszavazás ügye rossz hatalmi játszmájává silányodjon" - írták.

A platform ugyanakkor üdvözölte a kongresszusi határozat azon pontját, amely a pártszavazás témáiban alapszabály-módosításokat előkészítő döntést hozott, "ezáltal megerősítve, hogy a pártszavazás kérdései valós, fontos, a párt működése és sikeressége szempontjából kiemelkedő jelentőségű ügyeket érintenek". Leszögezik azt is, hogy a Demokratikus Koalíció a kongresszus kérésének megfelelően részt vesz az alapszabály módosítását előkészítő testület munkájában.

Az MSZP választmánya május végi ülésén úgy határozott: június 22-e és 28-a között rendezik meg a Demokratikus Koalíció által kezdeményezett pártszavazást. Az MSZP tagjai arról dönthetnek, hogy közvetlenül válasszák-e a párt elnökét és a megyei elnököket. Véleményt mondhatnak arról, hogy az országos elnökség tagjainak, a megyei, választókerületi és helyi vezetőknek, valamint a választmány tisztségviselőinek is kötelező legyen-e a az országgyűlési képviselők jövedelem- és vagyonnyilatkozatával megegyező tartalmú bevallást tenni, s azzal kapcsolatban a párt országos etikai és egyeztető bizottsága ellenőrzést folytathasson-e. Szintén a voksolás tárgya lesz, hogy biztosítson-e az MSZP a törvényi előírásoknál szélesebb nyilvánosságot a gazdálkodásáról. A tagság arról is határozhat, egyetért-e vele, hogy az MSZP-ben országos és megyei szinten csak egy választott párttisztséget tölthessen be valaki.

Mikor érvényes a pártszavazás ?

A pártszavazás akkor érvényes, ha a párttagok több mint fele azon részt vett, és akkor eredményes, ha a szavazók több mint fele azonosan voksolt. Érvényes akkor is, ha a párttagok több mint egynegyede azonos módon szavazott.

Az MSZP szombati kongresszusán ugyanakkor a küldöttek kétharmada támogatta azt - az MTI információi szerint Baja Ferenc által felvetett - javaslatot, amely pártszavazási kezdeményezése visszavonását kérte a Demokratikus Koalíciótól.

Gyurcsány Ferenc a kongresszust követően elmondta: meglepte a javaslat, mivel előzőleg az a megállapodás született, hogy ha platformja befejezi a pártszavazás kiírását célzó aláírásgyűjtést, az elnökség kezdeményezi a voksolás kiírását, s ez így is történt. A volt kormányfő úgy fogalmazott: azt látja, hogy ezt a megállapodást most "valakik nem akarják betartani", ennek ellenére megfontolják a kongresszus kérését.

Mesterházy Attila pártelnök úgy reagált a volt miniszterelnök szavaira: nem rúgták fel a megállapodást, a kongresszus az MSZP legfőbb döntéshozó fóruma, mégse kötelező érvényű határozatot, hanem udvarias kérést intéztek a Demokratikus Koalícióhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!