Magyarország

2011.06.07. 11:10

Járvány - A feldolgozók és közétkeztetők segítségét kérte a miniszter

<p>Budapest (MTI) - A feldolgozókat, a vendéglátósokat, az iskolai, valamint az önkormányzati konyhaüzemeltetőket kérte arra Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, hogy vásárolják fel a termést az uborkatermelőktől, és juttassák el a fogyasztókhoz.</p>

A tárca vezetője Hír TV Rájátszás című műsorában a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajtóosztályának tájékoztatása szerint azt mondta: önhibáján kívül, a járvány miatt került nagy bajba az ágazat és több ezer munkahely is kockán forog.

    Fazekas Sándor szerint, ha az üzemeltetők kiállnak a termelők mellett és felvásárolják a felesleget, segítenek az ágazaton és a friss zöldségből egészséges, biztonságos  ételeket főzhetnek a konyhákon.  A helyi feldolgozáson, a különböző étkeztetési formákon keresztül le lehet vezetni a hirtelen keletkezett felesleget.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter magyar kígyóuborkát kóstolt a Központi Vásárcsarnokban

Nem az uborka a járvány okozója

    A miniszter úgy vélte: az elhamarkodott nyilatkozatok odáig vezettek, hogy az egész európai zöldségágazat, beleértve a magyar termelőket is megrendült. Ezért - jelzi a közlemény - Fazekas Sándor keddre Luxemburgba hívta uniós kollégáit, hogy tárgyaljanak a zöldség- és gyümölcságazat helyzetéről. Bizonyos készletek kivonásával, visszatartásával az unió  befolyásolni tudja a piaci helyzetet.

    A miniszter közölte: a  vizsgálatok már felmentették az uborkát, így a fogyasztói bizalomhiány helyreállítása a legfontosabb feladat. Azt viszont továbbra sem tudni, hogy mi a felelős a járvány kirobbanásáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!