Magyarország

2011.06.28. 16:11

Ipsos: a fiatalok közel fele tart állása elvesztésétől

Az Ipsos 600, 15 és 25 év közötti, a korosztályt reprezentáló fiatalt kérdezett meg a felmérés során.     Az eredmények szerint a fiatalok alig egynegyede van csak állásban, a korosztály hattizede még tanul, egytizedük munkanélküli.

Az Ipsos 600, 15 és 25 év közötti, a korosztályt reprezentáló fiatalt kérdezett meg a felmérés során.

    Az eredmények szerint a fiatalok alig egynegyede van csak állásban, a korosztály hattizede még tanul, egytizedük munkanélküli.

    A fiatal foglalkoztatottak 47 százaléka aggódik állása esetleges elvesztése miatt, ezek a félelmek leginkább a szakképzettséget nem igénylő fizikai munkát végzők körében jelentkeznek: háromnegyed részük úgy véli, lehet, hogy hamarosan távoznia kell mostani munkahelyéről. A leginkább magabiztosak munkahelyük megőrzését illetően az érettségizett, diplomás szellemi munkakörben dolgozók - derül ki a felmérésből, bár még így is csaknem minden negyedik tart attól, hogy elhagyni kényszerül állását.

    A munkájukat biztosnak tekintő fiatalok több mint 80 százaléka nem gondolkodik átképzésben, új szakma elsajátításában, szakmai továbbképzésben. Az állásuk elveszítésétől tartó fiatalok alig kétharmada tervezi, hogy szakmai ismeretei bővítésével eladhatóbbá tegye magát a munkaerőpiacon. A foglalkoztatási félelmek minden negyedik érintettet sarkallják cselekvésre, bennük már felvetődött az ismételt tanulás, egy másik szakma megszerzésének gondolata.     Összességében a 25 év alatti foglalkoztatottak 22 százaléka szeretne továbbképzésre járni (5 százalék már most is részt vesz ilyenen), és 15 százaléka akar egy másik foglalkozással megismerkedni. A fiatal munkavállalók nagy többsége (71-76 százaléka) viszont egyelőre nem kíván az oktatás újbóli szereplője lenni, a korábban megszerzett tudásával szeretne érvényesülni - derül ki a felmérésből.

A többség nem gondolkodik állásváltoztatásban

    Az állásban lévő fiatalok szívesen "állandósítanák" jelenlegi munkahelyüket, csak 18 százalékuk gondolkodott azon, hogy más céghez menjen dolgozni. A továbblépés a mostani céges pozíciójukat biztosnak érzők 8 százalékában vetődött fel, de az állásukat veszélyben érzőknek is csupán 26 százaléka fontolgatta, hogy munkahelyet változtat.

    Az iskolába járók várakozásai szerint nem lesz problémamentes az elhelyezkedés: 55 százalékuk szerint nehezen találnak majd állást, ha tanulmányaikat befejezik. Ennél jóval kisebb hányaduk, 25 százalékuk számol azzal, hogy a végzést követően könnyen jutnak munkához.

    A szakképesítés vagy érettségi előtt állók eléggé bizonytalanok és visszafogottak a közeljövőt illetően: 58 százalékuk szerint nehéz lesz a munkaszerzés, 20 százaléknyian reménykednek, hogy viszonylag könnyen találnak munkahelyet maguknak, s 22 százaléknyian még bizonytalanok e tekintetben.

    A diploma előtt lévők fele nehéz elhelyezkedésre számít, egyharmaduk bízik benne, hogy probléma nélkül szerez munkahelyet, 17 százalékuk pesszimista, nem látja előre az államvizsgák utáni időszakot, .

    A gyermekükkel otthon lévő kismamák 71 százaléka úgy véli, hogy újbóli munkába állásuk nehézségekbe ütközik majd. Mindössze 11 százalékuk reménykedik a konfliktusmentes folytatásban, s viszonylag sokan (18 százaléknyian) tanácstalanok, nem tudják elképzelni, hogyan fogadják főnökeik, amikor a visszajövetelüket bejelentik.

    A munkanélküli fiatalok átlagosan 25 százalék esélyt látnak a közeli hónapokban történő elhelyezkedésre, arra, hogy nem csak alkalmi, hanem tartós foglakoztatásnak is részesei lehetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!