Magyarország

2011.06.29. 16:11

Hajléktalanok - Európai szervezet kifogásolja a közterületi életvitelszerű lakhatás tilalmát

Budapest (MTI) - A közterületi életvitelszerű lakhatás tilalmának visszavonását követeli a Hajléktalan-ellátó Szervezetek Európai Szövetsége (FEANTSA) - közölte a Hajléktalan Embereket Segítők Budapesti Társasága szerdán az MTI-vel.

Budapest (MTI) - A közterületi életvitelszerű lakhatás tilalmának visszavonását követeli a Hajléktalan-ellátó Szervezetek Európai Szövetsége (FEANTSA) - közölte a Hajléktalan Embereket Segítők Budapesti Társasága szerdán az MTI-vel.     A közlemény szerint az európai ernyőszervezet tiltakozik a magyarországi hajléktalan emberek ellen indított koncentrált támadások ellen és felszólítja az érintetteket a hajléktalan embereket még jobban büntető törvényjavaslat visszavonására.

    Mint írták: az Országgyűlés előtt van a szabálysértésekről szóló törvény módosítási javaslata, mely szerint a "közterületen életvitelszerű lakhatás tilalmát" megszegő "visszaeső elkövetők" 150 000 forintig terjedő pénzbírsággal vagy elzárással büntethetők.

     "Ezek a büntető rendelkezések a hajléktalan embereket stigmatizálják és kriminalizálják, továbbá kegyetlenek, hiszen a legsérülékenyebb embereket büntetik, s még jobban csökkentik a hajléktalan emberek társadalmi és munkaerői-piaci integrációjának esélyét" - olvasható a közleményben.

    Ezen túl hatástalanok is, hiszen csupán láthatatlanná teszik a hajléktalan embereket, de nem kínálnak valódi, fenntartható megoldásokat - tették hozzá. 

Hajléktalanok: ezt javasolja a szervezet

    A szervezet szerint a javaslat ezen túl ellentétben áll a magyar alkotmányos alapelvekkel és a nemzetközi emberi jogi jogszabályokkal.

    Az Európai Unió elkötelezte magát többek között a közterületen élő hajléktalanság 2015-ig történő felszámolása mellett - ezt azonban nem e sérülékeny emberek bebörtönzése, hanem a társadalmi problémák hatékony, összehangolt megoldássorozata által kívánja elérni - hangsúlyozták a közleményben.

    Az európai ernyőszervezet e lépések helyett az intézmények színvonalának javítását, a szociális bérlakás szektor növelését és a lakhatási támogatások javítását javasolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!