Magyarország

2011.06.01. 15:21

Cozma-ügy - Enyhe, illetve felmentő ítéletet kértek két vádlott védői

<p>Veszprém&nbsp; (MTI) - A Cozma-ügy szerdai tárgyalásán a Veszprém Megyei Bíróságon Bihari Csaba ötödrendű vádlott ügyvédje "enyhe, mértéktartó" büntetés kiszabását, míg a hatodrendű vádlott Gergely Péterné ügyvédje védencének felmentését kérte.</p>

Koltai Tibor zalaegerszegi ügyvéd indítványozta, hogy a Cozma - ügy vádjával  szemben ne életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete, hanem csak súlyos testi sértés kísérlete miatt marasztalja el a bíróság Bihari Csabát. A védő hangsúlyozta, hogy védence a Patrióta diszkóban nem Raffael Sándor elsőrendű és Németh Győző másodrendű vádlottak társaságában tartózkodott, tőlük távol táncolt a verekedés kirobbanásakor is. Az ügyvéd szerint a Marian Cozma -t megtámadókkal "nem cselekedett szándékegységben".

    Arra felvetésre a védő is utalt, hogy Bihari Csaba a táncplaccon fekvő Marian Cozma -t kétszer vagy háromszor megrúgta, de szerinte az sem bizonyosodott be, hogy a rúgások valóban elérték a sportoló testét. Ezt ugyanis a szakértő sem tette egyértelművé - jegyezte meg az ügyvéd. Rámutatott  arra is, hogy Bihari rúgásai nem a fejre, hanem a sportoló törzsére (hátára) irányultak.

A védő szerint Bihari nem vett részt Cozma megölésében

   A védő szerint Bihari Csaba nem tudott a verekedés kirobbanásának okáról sem, szúrást nem látott, Marian Cozma megöléséhez semmi köze, az utcán lezajlott támadásban nem vett részt. Koltai Tibor hangsúlyozta azt is, hogy Bihari Csaba őszinte beismerő vallomást tett, nem csupán a saját cselekedetére vonatkozóan közölt tényeket, hanem az egész ügy feltárását segítette.

    "Bizonyítékokat szolgáltatott a terhelttársai ellen is" - tette hozzá, megjegyezve, hogy a sértettektől bocsánatot kért. Idézte az ügyvéd a pszichológus szakértő véleményét is, s aszerint Bihari Csaba társaságban nem tör vezető szerepre, nem kezdeményező személyiség, inkább belesodródik az eseményekbe. Az ügyvéd szerint a védence "rosszkor volt rossz helyen".

    A tárgyaláson a hatodrendű vádlott Gergely Péterné felmentését kérte ügyvédje az emberöléssel kapcsolatban elkövetett bűnpártolás alól. Koltai Tibor ügyvéd szerint a bűnpártolás elkövetőjének tudnia kell, hogy akinek az érdekében cselekszik, az bűnt követett el. Álláspontja szerint a védence nem tudott arról, hogy Raffael Sándor - aki akkor az élettársa volt - Veszprémben járt, és ott mit követett el. Úgy tudta, hogy Székesfehérvárra ment szórakozni Németh Győző barátjával, ugyanis a távozáskor emiatt veszekedett vele - mondta az ügyvéd.

Cozma több mint két éve halt erőszakos halált

    Az igaz - tette hozzá -, hogy 2009. február 8-án autót szerzett Raffael Sándornak, sőt vele és Németh Győzővel ment Ausztriába is - ő vezette a járművet -, de az ügyvéd szerint Gergely Péternének nem volt tudomása a Veszprémben történtekről. A híradásokat hallotta ugyan a veszprémi gyilkosságról, ám azt "nem kötötte össze Raffael Sándorral", hiszen úgy tudta, hogy az élettársa Székesfehérváron volt - érvelt az ügyvéd, és védencének felmentését kérte a bíróságtól.

    A tárgyalás csütörtökön Németh Győző másodrendű vádlott védőjének perbeszédével folytatódik.

    Marian Cozma -t, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették. Az emberölés ügyében hét ember ellen emeltek vádat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!