Magyarország

2011.06.14. 16:28

A Vasutasok Szakszervezete is csatlakozott a június 29-i sztrájkhoz

<p>Budapest, 2011. június 14., kedd (MTI) - Újabb szakszervezet, a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) jelezte, hogy június 29-én országos sztrájkot hirdet a korkedvezményes és korengedményes nyugdíjazás átalakítása miatt délelőtt 9 és 11 óra között.</p>

A Vasutasok Szakszervezetének MTI-hez kedden eljuttatott sztrájkfelhívása szerint a kormány nem volt hajlandó a vasutasokkal tárgyalni; a tervezett átalakítás súlyos érdeksérelmet, egzisztenciális fenyegetést jelent a vasutasság számára. A VSZ június 29-én 9-11 óra között a működési területéhez tartozó valamennyi munkáltatóra kiterjedően országos sztrájkot hirdetett, a munkabeszüntetés ideje alatti elégséges szolgáltatásról tárgyalásokat kezdeményezett az érintett vállalatoknál.

Kiss László, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke június 9-én, a korengedményes és korkedvezményes nyugdíj megszüntetése ellen tiltakozó demonstráción jelentette be: szervezetük június 29-én és július 7-én 9 órától 11 óráig sztrájkot tart, ha a kormány nem tárgyal érdemben követeléseikről.

Két órás figyelmeztető sztrájk

A bejelentéshez csatlakozott a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége is: június 29-én üzemkezdettől két órás figyelmeztető sztrájkot tartanak a BKV-nál dolgozó járművezetők, és ha ez eredménytelen lesz, akkor július 7-én folytatják a munkabeszüntetést.

A mozdonyvezetőkkel egy időben tart sztrájkot a Volán-társaságok dolgozóit tömörítő dél-dunántúli Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (AKSZSZ) is.

Az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ) és a Bánya-, Energia és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) együtt kíván fellépni a korengedményes és korkedvezményes nyugdíj megszüntetése ellen. Bejelentésük szerint, ha az ágazati sztrájkbizottság nem jár sikerrel, és nem sikerül a kormányzat képviselőjével megállapodni a követelésekről, június 29-én ugyancsak kétórás figyelmeztető sztrájkot szerveznek, annak időtartama alatt azonban lakossági fogyasztót nem kívánnak kikapcsolni. Az EVDSZ és a BDSZ támogatja a LIGA Szakszervezet és az MSZOSZ álláspontját is a Munka törvénykönyve tervezett, "jogellenes" módosítása és az országos érdekegyeztetés átalakítása kapcsán.

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörüléshez tartozó MTSZSZ ugyancsak azt jelezte a múlt héten: ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre a korengedményes és korkedvezményes nyugdíj rendszerének átalakítása, illetve megszüntetése, valamint az országos érdekegyeztetési rendszer átalakítása kapcsán, nem zárja ki, hogy június 29-re sztrájkot hirdet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!