Magyarország

2011.06.27. 17:37

A londoni olimpián is látható lesz a kecskeméti foltvarrók munkája

<p>&nbsp;Kecskemét (MTI) - Egy kompozíció részeként a 2012-es londoni olimpián is látható lesz a Kecskemét város jellegzetességeit bemutató egy négyzetméteres textilanyag, amelyet az angliai testvérváros, Coventry felkérésére készítenek el az alföldi város foltvarrói.</p>

Coventry a 2012-es Londoni Nyári Olimpiai Játékokra készülődve azzal a kéréssel kereste meg testvérvárosainak vezetőit, köztük Zobor Gábort, Kecskemét polgármesterét, hogy járuljanak hozzá egy 10 méter magas Lady Godiva műalkotás palástjának elkészítéséhez, mégpedig a városunkra jellemző motívumokat ábrázoló egy méterszer egy méteres textilanyaggal - mondta Katonáné Szabó Gabriella, Kecskemét testvérvárosi kapcsolatokért is felelős alpolgármestere hétfőn az MTI-nek.

    A város felkérte a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ fenntartásában működő Napraforgó Foltvarró Kör tagjait, hogy az olimpia egyik látványos attrakciójának szánt program megvalósításában működjenek közre. A Berényi Zsuzsanna és Gergely Imréné által tervezett alkotáson Kecskemét jellegzetes épületei és címere jelenik meg egy különleges eljárással textilre nyomva. A foltvarrott kompozíció úgynevezett provance-i crazy technikával készült, öt magyarországi kékfestő műhely, köztük a tiszakécskei Kovács Miklós anyagainak a felhasználásával.

    A kékfestő anyagokat az összeillesztéseknél egyedi kézi hímzéssel díszítették. A kecskeméti foltvarrók azért választották ezt a technikát, mert a nemzetközi foltvarró világ a kékfestő anyagokból komponálást tartja igazán magyarnak. Az ősi kékfestő eljárás csak hazánkban őrződött meg, sehol máshol a világon ilyen anyagokat nem készítenek.

    Az angliai testvérváros vezetői arról tájékoztatták a kecskemétieket, hogy a Coventryben élő kézművesek, művészek, mérnökök és ifjúsági közösségek Lady Godivát, városuk egyik legendás alakját kívánják életre kelteni mozgó óriásbáb formájában. Az óriásbábu palástja olyan textildarabokból készülne el, amely Coventry közösségei, intézményei bemutatásán túl a testvérvárosokat is megjelenítené.

    A műalkotást az olimpia rendezvényein ötven kerékpáros húzza majd be a londoni Victoria Parkba kétezer táncos, színész, zenész, légtornász karneváli forgatagának kíséretében.

    Lady Godiva (980-1067) Coventry urának felesége volt, aki a legenda szerint meztelenül lovagolt végig a városban annak érdekében, hogy a férje által a város lakóira kirótt magas adókat a város ura elengedje. Alakja azóta is mélyen benne él Coventry hagyományaiban, a bátorság, az állhatatosság, a kitartás úrnőjének tartják, az angolszász kultúrkörben  a mérnökök védőszentjükként is tisztelik. Lady Godiva több ismert művészeti alkotás ihletője volt, a Velvet Underground például dalt is írt róla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!