Magyarország

2011.06.01. 15:15

A Külügyminisztérium megrendüléssel értesült Josef von Ferenczy haláláról

<p>Budapest&nbsp; (MTI) - A Külügyminisztérium megrendüléssel értesült Josef von Ferenczy rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, magyar-német médiamenedzser, kiadó és filmgyártó haláláról.</p>

A tárca szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Josef von Ferenczy egész életében a Magyarország és Németország közötti kapcsolatok elmélyítéséért és Európa egyesítéséért küzdött. Hirdette a párbeszéd és a megbékélés eszméjét az emberi kapcsolatokban.

    A nemzetközi kapcsolatok építése érdekében 1994-ben a Magyar Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövetévé nevezték ki. Az ő kezdeményezésére jött létre először Battonyán, majd pedig szülővárosában, Kecskeméten az S.O.S. Gyermekfalu.

Josef von Ferenczy dandártábornok és tiszteletbeli szenátor is volt

    Josef von Ferenczy a németországi Európa-dialógus Mozgalom után 1995-ben Magyarországon is megalapította az Európai Párbeszéd Egyesületet, majd 1998-ban létrehozta az Európai Párbeszéd Alapítványt.

    A Magyar Honvédség érdekében végzett tevékenységének elismeréseként 1997-ben dandártábornokká léptették elő. 1998-ban az antwerpeni Európai Egyesült Államokért Egyesület tiszteletbeli szenátorává nevezték ki. Munkásságát 1992-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével, 1994-ben a Demokratikus és Független Magyarországért Emlékéremmel ismerték el.

    A Németországban élő, magyar származású Josef von Ferenczy 92 éves korában hunyt el vasárnap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!