Magyarország

2011.06.29. 18:16

A horvát csatlakozási tárgyalások lezárására a legbüszkébb Navracsics Tibor

Berlin  (MTI) - A Horvátországgal való csatlakozási tárgyalások lezárására a legbüszkébb a csütörtökön véget érő magyar uniós elnöki tevékenység kapcsán Navracsics Tibor.

Berlin  (MTI) - A Horvátországgal való csatlakozási tárgyalások lezárására a legbüszkébb a csütörtökön véget érő magyar uniós elnöki tevékenység kapcsán Navracsics Tibor.    Az MTI-nek adott, a féléves elnökséget értékelő nyilatkozatában a Berlinben tartózkodó magyar miniszterelnök-helyettes, a közigazgatási és igazságügyi tárca vezetője emlékeztetett arra: Magyarországnak évezredes, nagyon szoros történelmi kapcsolatai vannak Horvátországgal. Azok az erőfeszítések, amelyeket a magyar elnökség tett a horvát csatlakozási tárgyalások lezárása érdekében, szép példáját jelentik annak, hogy a politikában létezik szolidaritás, létezik régión belüli együttműködés, összefogás, kölcsönös segítségnyújtás - jelentette ki.

    Navracsics Tibor utalt arra is: Horvátország európai uniós csatlakozása nemcsak a múlt, illetve a magyar-horvát barátság miatt fontos, hanem az ország geopolitikai helyzete miatt is. Mindez ugyanis fontos jelzés lehet a többi nyugat-balkáni ország számára abban a tekintetben, hogy érdemes folytatni a demokrácia stabilizálása érdekében tett erőfeszítéseiket. Szerbia vagy épp Montenegró számára Horvátország ebben a tekintetben jó példa lehet - mutatott rá a miniszterelnök-helyettes.

Navracsics a kezdeti bírálatról

    A médiatörvénnyel, illetve az alkotmányozással kapcsolatos, az elnökség kezdeti szakaszában tapasztalt nemzetközi bírálatokat illetően Navracsics Tibor hangsúlyozta: minden közép-európai országnak szembe kell néznie azzal, hogy amikor az uniós elnökségi feladatokat ellátja, Nyugat-Európa különleges figyelemben részesíti. A szlovén, illetve a cseh elnökség esetében is hasonló volt a helyzet, akkor is voltak politikai támadások, illetve észrevételek. Magyarország esetében ehhez az ürügyet a törvényhozási tevékenység szolgáltatta. "Nem gondolom, hogy Magyarországnak át kellene vizsgálnia törvényhozási ütemezését amiatt, hogy éppen uniós elnökségi feladatokat lát el" - fogalmazott a miniszterelnök-helyettes, úgy értékelve, hogy a magyar közigazgatás kiváló teljesítményt nyújtott. Egyszerre volt képes egy nagyon feszített törvényhozási tempót diktálni és ezzel egy időben ellátni az elnökségi feladatokat.

    Navracsics Tibor - aki kedden Londonban Nick Clegg brit miniszterelnök-helyettessel, szerdán pedig már Berlinben Jürgen Pofalla német kancelláriaminiszterrel találkozott - kijelentette: mindkét fővárosban nagyon sikeresnek tartják a magyar uniós elnökségi tevékenységet. Tárgyalópartnerei utaltak arra, hogy Magyarország minden szempontból megállta a helyét - fogalmazott a miniszterelnök-helyettes, úgy értékelve, hogy az ország tekintélye jelentős mértékben nőtt az Európai Unión belül.

    A közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint Magyarország fontos segítséget kapott Németországtól az elnöki tevékenységhez. Ez a segítség sok esetben ügyről ügyre haladva valósult meg. "A nagy ügyek mindegyikében Németország támogatása állandóan érezhető, egyben pedig stratégiai fontosságú volt" - hangsúlyozta a miniszter.

    A legnehezebb elnökségi ügynek Navracsic Tibor Románia és Bulgária tervezett schengeni csatlakozását nevezte. Reményét fejezte ki, hogy ezt az ügyet az év második felében sikerre lehet majd vinni. "Lengyel barátaink a magyar előkészítő munka nélkül ugyanakkor aligha tudnák befejezni ezt" - utalt rá a miniszterelnök-helyettes, hozzátéve: szemmel látható volt, hogy ezen a téren a nagy nemzeti érdekek pillanatok alatt egymásnak feszültek.

Navracsics Tibor szerint a sikeres munka kötelezettség is

    Navracsics Tibor  az MTI-nek utalt arra, hogy a sikeres elnökségi munka a jövőre nézve is kötelezettséget jelent az ország számára. "Ezer szállal kötődünk egymáshoz az elnökséget átvevő Lengyelországgal" - jelentette ki, emlékeztetve: az együttműködés több területen már aelnökség magyar elnökség alatt is rendkívül intenzív volt. Magyarország arra törekedett, hogy Lengyelországot fokozatosan vonja be a feladatok ellátásába - utalt rá a miniszterelnök-helyettes, aki elmondta, hogy az elnökséget Orbán Viktor kormányfő pénteken Varsóban hivatalosan adja át Donald Tusk miniszterelnöknek, az egyes szakterületeken pedig a jövő héten lesznek átadás-átvételi rendezvények.

    Magyarország az elnökségi feladatok ellátása után jó helyzetben lévő uniós tagállam, jó helyzetben van ahhoz, hogy érdekeit érvényesítse. "Odafigyelnek ránk, ami a sikeres elnöki félévnek köszönhető" - értékelte a miniszterelnök-helyettes, aki szerint Magyarország véleménye fontos lesz a jövőben. Navracsics Tibor szerint mindez jó előfeltételt jelent nemzeti érdekeink meghatározásához.

    Végezetül a miniszterelnök-helyettes úgy vélekedett: az elnökségi tevékenységgel kapcsolatban számára a legfőbb tapasztalat a rendkívül intenzív egyeztetések sorozata volt. A legfőbb személyes tanulságnak azt nevezte, hogy egy sokszereplős, bonyolult szabályokkal rendelkező egyeztetési folyamatban miként lehet sikerre vinni az ügyeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!