Magyarország

2011.05.06. 17:14

Vizsgálat indul a Tesco áruházaknál

<p>Átfogó vizsgálatot indít a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) a Tesco áruházakban, hogy kiderüljön, igazak-e azok a sajtóhírek, amelyek szerint rágcsálók telepedtek meg az üzletekben. Az áruházlánc közleményben cáfolta, hogy elszaporodtak náluk a rágcsálók.</p>

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hétfőtől elrendelte az összes Tesco áruház ellenőrzését. A sajtóhírek szerint ugyanis több áruházban nem tartják be az előírásokat és a higiéniás feltételeket, emiatt sok helyen rágcsálók telepedtek meg.

A jogszabályok értelmében valamennyi élelmiszer-vállalkozónak hatékony rovar és rágcsáló irtási programot kell alkalmaznia a telephelyén, illetve az üzletében - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.

A Tesco szerint a Magyar Nemzet pénteki cikkében túlzó, félrevezető és minden alapot nélkülöző állítások jelentek meg. Az áruházlánc saját honlapján közölte, hogy az áruházakban folyamatos rágcsálóirtások folynak; csapdákat helyeztek ki; és rendszeresen végeznek fertőtlenítő nagytakarításokat. Ezen kívül a Tesco valamennyi magyarországi áruházában a dolgozók rendszeres oktatásban részesülnek a higiéniai és élelmiszer-kezelési szabályokról. Az élelmiszer-higiéniai előírások betartására minden nagyobb Tesco áruházban külön minőség-biztosítási ellenőr dolgozik.

Ezen kívül a megelőzés érdekében a szabadba nyíló ablakokat, ajtókat használaton kívüli időben zárva tartják, amit pedig ki kell nyitni, rovar elleni védőhálóval, vagy elektromos rovar csapdával szerelik fel.

A hulladékot fedett hulladéktárolóban tartják, és gondoskodnak rendszeres elszállításukról.
A Tesco azt is közölte, hogy az ÁNTSZ munkatársai rendszeresen ellenőrzik az áruházakat, de hiányosságokat eddig nem találtak. Az áruházi dolgozók néhányszor észleltek rágcsálókat, a vásárlók azonban nem jeleztek ilyen problémát.

A Magyar Nemzet pénteken arról írt, hogy egerek leptek el egyes magyarországi Tesco áruházakat, ami a lap birtokában lévő, az áruházlánc minőségbiztosítási vezetőjének elektronikus körleveléből derül ki.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!