Magyarország

2011.05.20. 09:23

PSZ: több tízezer pedagógus válhat feleslegessé

<p>Becslések szerint 30-40 ezer pedagógus is feleslegessé válhat itthon az oktatási rendszerben, a megmaradók terhei pedig növekednek, ha államosítanák a közoktatást és arra köteleznék őket, hogy a munkaidejük 80 százalékát a munkahelyükön végzett tevékenységgel töltsék.</p>

Ezt mondta a Független Hírügynökségnek a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke péntek reggel. Galló Istvánné szerint a közoktatásért felelős államtitkárság a tavalyi ígéretek ellenére továbbra sem folytat érdemi egyeztetést az érdekképviselettel.

Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár az Origónak adott csütörtöki interjújában megerősítette, hogy továbbra sem híve az óraszámemelésnek és a pedagógusterhek lényeges növelésének. Egy új javaslat szerint a kötelező óraszámot nem emelnék, de a munkaidő 80 százalékát, heti 32 órát kötelezően munkahelyi tevékenységgel kelleni tölteni. A PSZ elnöke szerint ez burkolt óraszámemelés lenne, mert a kötelező órák megtartása mellett minden másra is kötelezhetnék a tanárokat, például fakultatív órák, szakkörök tartására, napközis foglalkozásra, és ezzel csak tovább terhelnék őket. Az is előfordulhat, hogy ebben az esetben egyes tanárok feleslegessé válnak - mondta a Független Hírügynökségnek Galló Istvánné.

A szakszervezeti vezető jelezte: csalódás számukra a pedagógus életpálya-modell jelenlegi tervezete, mert az csak a jövedelmek alakulásának lehetséges útját írja le valamint az ahhoz rendelt szigorú ellenőrző-minősítő rendszert, a munkafeltételek javításáról nem szól. Sérelmezik azt is: hiába jelezték már szeptemberben, hogy részt vennének az egyeztetéseken, írásbeli javaslatokat is tettek, ezeket az államtitkárság eddig nem vette figyelembe - tette hozzá.

 

Nem ismerik az új közoktatási törvénytervezet

 


A PSZ ugyancsak sérelmezi, hogy nem ismerik az új közoktatási törvénytervezetet, mert azt egyelőre nem adják ki nekik. Arra hivatkoznak, hogy először a kormánynak kell elfogadnia a koncepciót, utána láthatják az érdekképviseletek - mondta a szakszervezet elnöke. A PSZ aggályosnak látja a közoktatási rendszert tervezett államosítását is, ami iskolabezárásokkal és pedagógusok elbocsátásával járhat.

A Világgazdaság csütörtöki cikkére, amely szerint egységes irányítás alá kerülhet egyes budapesti középiskolák gazdálkodása, és ezzel több száz álláshely szűnhet meg, Galló Istvánné úgy reagált: az iskolák a pénzhiány miatt kerültek nehéz helyzetbe, és lehet, hogy egy mamutszervezet létrehozása sokkal többe kerül, mint a mostani állapot konszolidálása.

Galló Istvánné elmondta még, hogy péntek délután ülésezik a május elején megalakított ágazati sztrájkelőkészítő bizottság, amelyhez öt érdekképviselet csatlakozott. A pénteki ülésről jövő hétre várható tájékoztatás. A testület létrehozását az indokolta, hogy kezdeményezéseik ellenére a közoktatás rendszerének átalakításával kapcsolatos előkészítő munkába az érintett szakszervezeteket érdemben nem vonták be - derült ki az indoklásból.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!