Magyarország

2011.05.05. 18:39

Áprilisban csökkent az államháztartási hiány a márciusihoz képest

<p>Az államháztartás hiánya április végén 666,2 milliárd forint volt, ami az idei éves előirányzat 96,9 százaléka. Ez a márciusihoz képest csaknem 76 milliárd forintos javulást jelent - derül ki az államháztartási gyorsjelentésből. A Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtöki tájékoztatása szerint tartható az idei 2,94 százalékos költségvetési hiánycél, az év hátralévő részében ugyanis jelentős bevételek várhatók.</p>

Az államháztartás március végi hiánya 742,1 milliárd forint volt, az éves előirányzat 108 százaléka.

A gyorsjelentés szerint az államháztartás központi alrendszerének áprilisi többlete 75,9 milliárd forintra teljesült. Ezen belül a központi költségvetés 101,1 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 5,9 milliárd forintos többlettel, míg a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 31,1 milliárd forintos deficittel zártak.

Tavaly az államháztartás központi alrendszerének április végi hiánya 637 milliárd forint volt, az éves teljesítés 73,2 százaléka. Akkor az államháztartás központi alrendszere 27,1 milliárd forint deficitet mutatott, így az idei teljesítés 103 milliárd forinttal kedvezőbb.

A szaktárca azt is közölte: az áprilisi javulás - az előző hónapok romlásához hasonlóan - az éven belüli eltérő bevételi és kiadási ütemnek köszönhető. A központi költségvetés áprilisi bevétele az előző év azonos hónapjához képest 48 milliárd forinttal volt kevesebb, elsősorban a személyi jövedelemadó, az általános forgalmi adó, valamint a költségvetési szervek és a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok teljesültek kisebb összegben. Az április kiadás viszont 191 milliárd forinttal volt alacsonyabb, ennek részben ütemezési okai vannak, másrészt egyes tételek - például a 2010. évi eseti kereset-kiegészítés második részének kifizetése, a tavalyi országgyűlési választások költsége - kiestek.

A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból származó bevételek - 528 milliárd forint - a második félévben várhatók. Emellett a 250 milliárd forintos Stabilitási Alap is csak az év hátralévő részében eredményez kiadás-, illetve hiánycsökkenést. Ezek együttesen biztonságosan tarthatóvá teszik az idei 2,94 százalékos hiánycél tartását - közölte a tárca.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!