Magyarország

2011.05.28. 12:05

Itthon sem tagadható az éghajlatváltozás

<p>Hőhullámok, szárazság, UV sugárzás, erdőtüzek, szélviharok, hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék, áradások okozhatnak gondokat az éghajlatváltozás miatt a nyári időszakban Magyarországon.</p>

"Felkészülés a nyárra - 2011" címmel készült lakossági tájékoztató anyag az éghajlati változásokkal együtt járó problémák kapcsán. A tájékoztató anyagot a napokban, a Tárcaközi Éghajlatvédelmi Munkacsoport alakuló ülésén vitatták meg a szakemberek.

A Klímabarát Települések Szövetsége által szombaton közzétett tájékoztató anyag kiemeli, hogy a klímaváltozás hatásai ma már mindenki számára nyilvánvalók és a rendkívüli időjárási jelenségek az elmúlt évtizedekben minden földrészen egyre gyakoribbá váltak. Magyarországon ezek a jelenségek elsősorban a nyári hónapokban okoznak zavart a társadalom működésében.

 

A legkárosabb a hőhullam és az UV

 


A két legfontosabb káros jelenség a hőhullám, illetve az UV sugárzás. A hőhullám hőstresszt, napszúrást és hőgutát okoz. Kánikula idején a hőstressz súlyos veszély mind a munkahelyeken, mind vezetés közben, mind otthon. Akkor kell számolni ezzel a veszéllyel, amikor a testhőmérséklet néhány fokkal 38 Celsius fok fölé.

A napszúrás a szervezet válasza a nagy melegre. Számos jelről felismerhető: erős izzadás, gyengeség, izomgörcsök, sápadtság, szédülés, hányinger, hányás, ájulás.

Hőguta akkor következik be, amikor a szervezet már nem tudja kontrollálni a testhőmérsékletet. A testhőmérséklet gyorsan emelkedik, a hőleadás elégtelen, a test nem tud lehűlni. A bőr vörös, száraz - nem izzad - gyors és erős a pulzus, kínzófejfájás, szédülés, hányinger, zavartság és eszméletlenség jellemzi. A hőguta halálos is lehet, vagy tartós mentális károsodást is előidézhet.



Mindenki, de különösen a betegek és az idősek, illetve a gyerekek kerüljék a szabadban való tartózkodást és munkavégzét. Hűteni kell a lakást, éjszaka szellőztetni kell, alacsonyan kell tartani a testhőmérsékletet, javasolt a gyakori zuhanyzás. Érdemes világos, bő ruhát viselni, folyamatos folyadékpótlás elengedhetetlen, de alkohol, kávé és cukros italok fogyasztása nem ajánlott. Folyamatosan ellenőrizni kell a testhőmérsékletet, gyógyszerszedéskor egyeztetni kell az orvossal is, de magukat a gyógyszereket is megfelelő hőmérsékleten kell tartani. Hűtött, klimatizált épületeket kell felkeresni.

Nyáron a magas  UV sugárzás is veszélyes. A nyári hónapokban az Országos Meteorológiai Szolgálat közzé teszi a másnapra várható maximális UV értékeket a honlapján, a www.met.hu oldalon. Már mérsékelt, 3 - 4,9 es UV sugárzás esetén is korlátozni kell a napon töltött időt. Erős, 5 - 6,9-es sugárzásnál már védekezni is kell, el kell fedni a bőrt, érdemes inget viselni, szemüveget, kalapot és napvédő krémet használni. Nagyon erős 7 - 7,9 - es sugárzásnál 11 és 15 óra között nem ajánlott napra menni, ilyenkor, ha mégis ki kell menni a szabadba, már elengedhetetlen az ing, a napszemüveg, a kalap és a naptej használata. Extrém 8 -s és magasabb UV sugárzás esetén már mindenképp kerülni kell a napon tartózkodást és minden lehetséges védekező eszközt használni kell a sugárzás ellen.

Az ultraibolya fény a növényeknél terméscsökkenést és erdőpusztulást idéz elő. A fokozott UV sugárzás a bőr leégését, szeplősödést, a bőr korai öregedését és bőrrákot okoz. Szaru- és a kötőhártya gyulladásához vezethet a szemben, és a szürkehályog kifejlődését okozza vagy gyorsítja. Gyengíti az immunrendszert, ezzel a szervezet védekezőkészségét is.

A természetben történt változások miatt a nyári hónapokban számos új kockázat jelentkezik az életünkben, amelyekre fel kell készülnünk. Ha ezeknek a változásoknak a figyelembevétele beépül az életünkbe, a káros hatások jelentősen csökkenthetők - olvasható a tájékoztató záró mondataiban.
- Függelten Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!