Magyarország

2011.05.04. 16:28

Csak a jövővel foglalkozik Andrew Vajna - MR

<p>A múlttal, a magyar filmipar eladósodottságának okaival nem, csak a jövővel fog foglalkozni Andrew Vajna. A nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos a Magyar Rádiónak adott interjújában elmondta, hogy őt a jövőbeni koncepció kidolgozására kérték fel, a múlt hiányosságainak feltárása a minisztérium feladata.</p>

Andrew Vajna átlátható filmfinanszírozási rendszert ígér, amelyben nyomon követhetőek és kiszámíthatóak, tervezhetőek lesznek a támogatások. A kormánybiztos elmondta, a későbbiekben kérik fel azt az öt szakembert, akik elbírálják a pályázó forgatókönyveket. A tehetséges alkotókat és azokat a filmeket fogják támogatni, amelyek közönség- vagy fesztiválsikerre számíthatnak. A nemzetközi hírű producer szerint Magyarországon közelebb kell hozni egymáshoz a tömegfilmet és a művészfilmet, a világban ugyanis számtalan példa van arra, hogy a fesztiválokon sikerrel szereplő alkotások a mozikban is magas nézőszámot érnek el. Azt ígéri, már a gyártás megkezdésekor előre lehet majd tervezni a filmek marketing költségvetését is, és nem fordulhat elő, hogy az elkészült alkotások anyagi okok miatt nem kerülnek a közönség elé. A napokban létrejött Magyar Nemzeti Filmalap első feladatként említette a forgatókönyvíró képzés megszervezését.

A kormánybiztos fontosnak tartja a közönség visszacsábítását a magyar filmekre. Míg Németországban, Franciaországban vagy Olaszországban a hazai gyártású filmek a legsikeresebbek közé tartoznak, nálunk az összes mozilátogatónak csupán három százaléka váltott jegyet a tavaly bemutatott harminc magyar filmre.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!