Magyarország

2011.04.28. 17:47

Vidéken nem készültek fel a HIV fertőzöttekre

<p>Sem szakmailag, sem technikailag nem készültek fel a HIV fertőzöttek fogadására és ellátására a vidéki és Budapesten a kerületi bőr- és nemibeteg gondozók - derül ki az állampolgári jogok biztosának jelentéséből.</p>

Az ombudsmanhoz 2010 áprilisában a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet fordult, mert egy 2010 januárjában életbelépett módosítás szerint már nemcsak a budapesti központ, hanem vidéki, megyei és fővárosi kerületi bőr- és nemibeteg gondozók is végezhetik a HIV fertőzöttek ellátását.

A rendeletmódosítást azonban nem követte végrehajtási utasítás, így a gondozók sem szakmailag sem technikailag nem készültek fel a betegek fogadására és ellátására - közölte a TASZ az ombudsmani vizsgálat alapján. Az ombudsmani vizsgálatból kiderül, hogy a rendelet módosítás bevezetése előtt hatástanulmány nem készült, így az sem derülhetett ki, hogy a rendelet hatályba léptetése korai volt, mivel sem személyi, sem tárgyi feltételei nincsenek meg a gondozásnak. A bőr- és nemibeteg gondozók orvosai és ápolói egyáltalán nem, vagy kevés tapasztalattal rendelkeznek a feladat elvégzéséhez, többségük még soha nem látott el HIV-pozitív beteget.

A helyzetet súlyosbítja, hogy nem készült a feladatokat és a gondozók kompetencia szintjét meghatározó szakmai módszertani levél. A HIV-pozitívak gondozásában alapvető laboratóriumi vizsgálatok - immunrendszer állapotának felmérése, vírusszám meghatározás - elvégzéséhez nincs megfelelő laboratóriumi háttér, valamint a gondozáshoz szükséges dokumentációk sem készültek el. A lezárult vizsgálat eredményeként az országgyűlési biztos felkérte a Nemzeti Erőforrás Minisztert, hogy haladéktalanul tegye meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy biztosítottak legyenek a decentralizált ellátásához szükséges feltételek.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium 2011. első felére tervez egy szakmai egyeztetést, amelynek célja, hogy egy megegyezésen alapulva rendezze a fennálló, alkotmányos jogokat sértő helyzetet. Mind az infektológus, mind a bőrgyógyász szakma egyetért abban, hogy a megyei szintű decentralizáció helyett megfelelőbb lenne regionális központok létrehozása, az egyetemi klinikákon - közölte a TASZ. A jogvédők szerint azonban abban nem ért egyet a szakemberek, hogy a HIV-pozitívak ellátása melyik szakma kompetenciája, mindkét szakmai kollégium magáénak követeli az ellátás jogát.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!