Magyarország

2011.04.11. 15:42

Transparency International: korrupciós kockázatok sora az alkotmánytervezetben

<p>Számos korrupciós kockázat rejlik az új alkotmány tervezetében - figyelmeztet a Transparency International Magyarország (TI).</p>

A szervezet szerint visszalépést jelent a korrupció elleni harcban a tervezetnek az Alkotmánybíróságról és bíróságokról szóló része, az adatvédelmi ombudsman intézményének megszüntetése, valamint az, hogy egy szó sem esik a párt- és kampányfinanszírozásról.

A szervezet szerint probléma, hogy az állampolgárok a jogalkotók korrumpálásának gyanúja esetén sem fordulhatnak majd az Alkotmánybírósághoz. A korrupcióellenes harcot nehezítheti az is, ha veszélybe kerül a bíróságok függetlensége, ami könnyen előállhat, ha megszűnik az Országos Igazságszolgátatási Tanács, amelyről nincs említés a tervezetben. Az adatvédelmi biztos intézményének meghszüntetése az információszabadság korlátozásához vezethet, pedig az a korrupció megelőzésének és üldözésének természetes módja - érvel a TI. Hiányolja az alkotmány tervezetéből a párt- és kampányfinanszírozás szabályozásának ígéretét is, pedig szerinte e nélkül nem biztosítható a közélet átláthatósága és tisztasága. A nemzetközi korrupcióellenes szervezet azt is nehezményezi, hogy az új alkotmány a jogalkotási és a társadalmi részvételről szóló törvények teljes mellőzésével született. "A hatályos jogalkotási törvénnyel ellentétes az is, hogy a kapcsolódó sarkalatos törvények tervezetei köz ül egy sem ismert, és az Alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről sem lehet semmit tudni" - mondta Földes Ádám, a TI magyarországi tagozatának igazgatója.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!