Magyarország

2011.04.09. 17:32

Több tízezer embert várnak a szombati tüntetésre

<p>Budapest - Több tízezer résztvevőt várnak a szombati budapesti demonstrációra, amelyet a hat magyar szakszervezeti konföderáció és az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) szervez, igazságos béreket és a munkahelyek biztonságát követelve.</p>


17.17: Nem volt szükség rendőri intézkedésre

Budapest - Semmilyen rendőri intézkedésre nem volt szükség a szombati, európai szakszervezeti tüntetés kapcsán, Budapesten - tájékoztatott a Budapesti Rendőr-főkapitányság a demonstráció végén.

17.12: Palkovics Imre: a megszorítás nem megoldás

A megszorításokról bebizonyosodott, hogy nem jelentenek kiutat a kilátástalan gazdasági helyzetből Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke szerint.

16.57: Pataky Péter: "nagyon sok senkit látok magam előtt"

"Azt mondták, senki nem fog rosszul járni. Én nagyon sok senkit látok magam előtt" mondta az európai szakszervezetek budapesti tüntetésén Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke.

16.17: Liga: Orbán Viktor ne képviselje a munkavállalókat

Az európai szakszervezeti képviselők után megszólaló magyar érdekképviseleti vezetők egyértelműsítették, hogy az európai és egyben a magyar kormány megszorító intézkedései ellen demonstrálnak.

15.22: 45 ezer ember az Andrássyn

Budapest - A szervezők szerint 45 ezer ember gyűlt össze az Andrássy úton, ahol az Európai Szakszervezeti Szövetség (ESZSZ) tart demonstrációt, 22 ország 45 szakszervezeti szövetségének részvételével.


15.02: 28 felszólaló mond beszédet az Oktogonnál

28 felszólaló mond beszédet az Oktogonnál Európai Szakszervezeti Szövetség szombati tüntetésén, amelyen jelenleg több tízezren vesznek részt.


14.07: Szakszervezeti tüntetés: Elindult a több tízezeres tömeg az Oktogonhoz

Budapest - Szombaton délután fél kettő körül elindult a Hősök teréről az Európai Szakszervezeti Szövetség tüntetésén összegyűlt több tízezres tömeg az Andrássy úton az Oktogonnál felállított színpadhoz.

13.02Szakszervezeti tüntetés: Már 8-10 ezren vannak a Hősök terén

Budapest - Körülbelül 8-10 ezer ember gyülekezik a Hősök terén az Európai Szakszervezeti Szövetség demonstrációján. A demonstrálók folyamatosan érkeznek, a szervezők hangosbemondón közölték, 30 ezer tiltakozót várnak a megmozdulásra.


11.12: Szakszervezeti tüntetés - Már gyülekeznek az emberek

Már gyülekeznek a szakszervezeti tüntetés részvevői a Hősök terén. Az Európai Szakszervezeti Szövetség demonstrációján nagy rendőri készültség nincsen, de mindenütt látni gyalogos járőröket.


06.42: Fővárosi forgalmi változások szombaton
Budapest - A szombati szakszervezeti tüntetés, illetve a vasárnapi városvédő futás miatt többféle forgalmi változásra is számítani kell a hétvégén, a fővárosban. Lezárások, illetve a BKV járatok útvonal-módosításai nehezítik a közlekedést.

05.57: A tüntetésre 21 országból érkeznek résztvevők, hogy felhívják az európai döntéshozók figyelmét kéréseikre. A hazai szakszervezeti szövetségek vezetői úgy nyilatkoztak: a magyar munkavállalókat sújtó kormányzati intézkedések ellen is az utcára hívják az embereket.

A demonstrációt azért rendezik Budapesten, mert jelenleg Magyarország az Európai Unió soros elnöke, az időpontot pedig azért választották, mert épp most tanácskoznak itt az unió pénzügyminiszterei - közölte korábban John Monks, az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkára. Elmondta: a tervek szerint 2013 után ha egy ország nem megfelelőn versenyképes, akkor a bérszinteket kell csökkentenie. Ez a legtöbb európai országban lefelé nyomja majd a béreket. A demonstráción a tüntetők egyebek mellett azt szeretnék üzenni a pénzügyminisztereknek: enyhítsék a nyomást Írországban, Görögországban és Portugáliában, mert az EU pénzügyi segítségének feltételei túl kemények, túlságosan megszorító jellegűek.

A pénzügyi-gazdasági válság elsősorban a munkavállalókat sújtotta Magyarországon is. A szombati tüntetésen a résztvevők az ellen emelik fel a szavukat, hogy a kormányok további megszorításokat jelentsenek be - hangsúlyozta Borsik János, az Automóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke. Úgy fogalmazott: Magyarországon nőtt a munkanélküliség, már 11,5 százalék, emellett csökkentek a bérek, a 16 százalékos egységes adókulcs igazságtalan és aránytalan. A kormány felelősség és szakértelem nélkül nyúl a nyugdíjrendszerhez, az új alkotmány tervezete szerint kikerül a munkához való jog a szabályozásból, és nincs társadalmi párbeszéd - sorolta Borsik János.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken hivatalában fogadta John Monksot, az Európai Szakszervezeti Konföderáció főtitkárát, valamint a magyar szakszervezeti vezetőket. A magyar kormány üdvözli és támogatja az európai szakszervezetek kiállását a megszorítások politikája ellen - közölte a találkozó után kiadott közleményében Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. A LIGA Szakszervezetek elnöke, Gaskó István szerint a kormány álságos, amikor kijelenti, hogy a tevékenysége ellen tüntető szakszervezetek célkitűzéseivel egyetért. Úgy fogalmazott: ha egyetért, akkor első lépésként vissza kellene vonnia azokat az intézkedéseket, amiket az elmúlt tíz hónapban a munkavállalókkal szemben elkövetett.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!