Magyarország

2011.04.22. 15:59

Százezerbe kerülhet az önkényes rendfenntartás

<p>Százezer forintra büntethetik a jövőben azt, aki a jogszabály felhatalmazása nélkül igyekszik fenntartani a közrendet. Az erről szóló kormányrendelet pénteken jelent meg a Magyar Közlönyben.</p>

Százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki közterületen vagy nyilvános helyen olyan, "a közbiztonság, közrend fenntartására irányuló tevékenységet végez, amelyre jogszabály nem jogosítja fel, vagy ilyen tevékenység látszatát kelti". Az erről szóló kormányrendelet módosítása pénteken jelent meg a Magyar Közlönyben és az a kihirdetést követő napon lép hatályba.

A jogszabályban szó van a polgárőrségről is. Eszerint, ha a polgárőr a szervezetről szóló törvényben meghatározott együttműködési kötelezettség nélkül látja el a polgárőrség törvényben meghatározott feladatait, ugyancsak 100 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Az elmúlt időszakban több vidéki településen is járőröztek a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, így például Gyöngyöspatán vagy épp Hajdúhadházon. Azzal indokolták, hogy a helyiek hívták őket a meggyengült közbiztonság helyreállítása érdekében. Közben a jobbikos polgármester vezetése alatt álló Tiszavasváriban pedig csendőrség alakult, VonaGábor pártelnök szerint ők a rendőrökkel együtt fognak dolgozni.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!