Magyarország

2011.04.21. 14:53

Szabadság és Reform Intézet: Elrettentő példa lesz a magyar alaptörvény

<p>Elrettentő példa lesz az európai alkotmányfejlődés történetében az új magyar alaptörvény - állítja a márciusban alakult Szabadság és Reform Intézet, melynek kuratóriumi elnöke Bokros Lajos.</p>

A konzervatív-szabadelvű értékek hiteles képviseletéért létrejött alapítvány csütörtöki közleménye szerint  az új alkotmány ellen - az elfogadása után is - minden demokratának fel kell emelnie a szavát.

Az intézet 17 pontban fogalmazza meg kritikáját az új alaptörvénnyel kapcsolatban. Így például hiányolják a szakmai illetve társadalmi vitát, a keresztény-nemzeti világkép rákényszerítését az országra, a hatalmi ágak egymást ellenőrző szerepének gyengítését, és a jelenleg hatalmon lévők bebetonozását a kormánytól független intézmények vezetői posztjainak saját emberekkel, hosszú időre történő elfoglalásával.

A közlemény a többi között felhívja a figyelmet arra is, hogy az új alaptörvénybe az alkotmányos puccs lehetőségét is rögzítették. A Költségvetési Tanács, amelynek 2012. január 1-jét követően valószínűleg már csak Fideszhez lojális emberek lesznek a tagjai, ugyanis vétójoggal bír majd a központi költségvetés elfogadásában. Vétójog gyakorlása esetén pedig, amennyiben az adott év március 31-éig nincs elfogadott költségvetés, a köztársasági elnök feloszlathatja az Országgyűlést. "A Költségvetési Tanács tehát politikai alapon kormányozhatatlanná teheti az országot" - áll az intézet közleményében.

A közpolitikai kutatásokkal foglalkozó idén márciusban alapított Szabadság és Reform Intézet kuratóriumának elnöke Bokros Lajos, alapítója Hajas Andrea, kuratóriumi tagja Kajdi József, ügyvezető igazgatója Kerék-Bárczy Szabolcs.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!