Magyarország

2011.04.19. 17:22

Sok pénz megy el a kamatokra - GKI-elemzés a hiányról

<p>Az államháztartás központi alrendszere az első negyedévben az éves hiány 61 százalékát teljesítette. A GKI Gazdaságkutató Intézet elemzése szerint ez a szám csak kissé kedvezőtlenebb a megelőző évekénél. A GKI azért a központi alrendszer mutatóit elemezte, mert szerinte idén az éven belüli folyamatokat ezek pontosabban jellemzik a hivatalos viszonyítási adatoknál. A Nemzetgazdasági Minisztérium az államháztartási hiányt a helyi önkormányzatok nélkül számítja, viszont kalkulál a társadalombiztosítás pénzügyi alapjaival és az elkülönített pénzügyi alapokkal is - ez a számítás az első negyedéves hiányt a 2011-re tervezett éves hiány 108 százalékában állapította meg.</p>

A GKI számításai szerint szinte biztos, hogy idén kevesebb általános forgalmi adó folyik be a központi költségvetésbe. Az első negyedévben ugyanis az éves előirányzat 19 százalékát érkezett be, tavaly ez a szám 20 százalék volt. A társasági adónál még megbecsülhetetlen a helyzet az új szabályozás miatt - írja a GKI elemzése.

A kiadások is jóval felülmúlják a tavalyi hasonló negyedéves adatokat. 83,5 milliárddal többet fizettek ki a 2010-es első negyedévhez képest. Ez az egész évre eredetileg tervezett növekmény több mint a fele. A kamatkiadások is 50 milliárddal magasabbak az előző évi időszakhoz képest.

A GKI elemzői szerint az első negyedéves folyamatok alapján még nem ítélhető meg az éves egyenlegcél tarthatósága. Azt azonban megállapítják, hogy indokoltnak tűnik az év eleji 250 milliárd forintos kiadási tétel zárolása. Így nem csupán tartható a hiánycél, hanem még kedvezőbb is lehet a tervezettnél.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!