Magyarország

2011.04.16. 18:40

Orgonajubileum Salgótarjánban

<p>Harmincéves orgonájának szervezett jubileumi koncertet a salgótarjáni Váczi Gyula Alapfokú Művészetoktatási Intézmény. Az orgona avató ünnepi hangversenyére még új zeneművek is születtek 1981-ben.</p>

Kapi Gyula, a zeneiskola művész-tanára a Független Hírügynökségnek elmondta: az orgonájukat Virágh Endre orgonaművész tervezte és az Aquincum orgonaépítő műhely építette meg. A hangszerben több mint 2700 síp van. Az 1981 tavaszán, az avató ünnepi hangversenyre még új orgonaművek is születtek: bemutatták Koloss István Orgonaversenyét és Lisznyay-Szabó Gábor Orgonaszonátáját. Az orgonista növendékek háromévenkénti országos találkozóját, illetve országos versenyét 1985-től ezzel a hangszerrel biztosítják.

A salgótarjáni orgona számos fiatalt indított el a művészi pályán, Virágh András növendékeként ezen az orgonán kezdett Matuz Csilla orgonaművész és Diósi Tamás orgonaművész is. A három évtized alatt pedig a hangszeren játszott Gergely Ferenc, Lehotka Gábor, Koloss István, Margitay Sándor, Ella István, Pécsi Sebestyén, Kistétényi Melinda, a fiatalabb művész-generációból Virágh András, Karasszon Dezső, Varnus Xavér, Bednarik Anasztázia, Jakab Hedvig, Ruppert István. A szombat esti rendezvényen Virágh András, Liszt-díjas orgonaművész játszik, közreműködik Gion Zsuzsanna mezzoszoprán.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!