Magyarország

2011.04.22. 17:29

Ünneprontó jelentés a Föld Napján

<p>Lesújtó állapotot mutat a Föld egészségi állapota - derül ki a WWF nemzetközi természetvédő szervezet 2010-es, idén először magyarul is megjelenő Élő bolygó jelentéséből. Évente 13 millió hektárral csökken a globális erdőterület, naponta 2 millió tonna szennyvizet engedünk bele a világ vizeibe és tavaly már másfél Földnek megfelelő erőforrást használtunk el.</p>

A WWF-jelentés legfőbb mutatói az élő bolygó index, mely a Föld biológiai sokféleségét méri, valamint az ökológiai- és vízlábnyom, melyek az emberiség természeti erőforrások iránti igényeit mutatja. A jelentés első, 1998-as publikálása óta ez az index nagymértékű romlást mutat, az élővilág sokszínűsége 1970 óta 30%-kal csökkent. Az értékcsökkenés a legsérülékenyebb területeken, a trópusi, valamint a legszegényebb országokban a legnagyobb, 60%-os.

Az ökológiai lábnyom adatai is megdöbbentőek: globális lábnyomunk 1966 óta megduplázódott, jelenleg másfél Földnek megfelelő erőforrást használunk el. A növekedés nemcsak a lakosság egy főre jutó növekedésének köszönhető, hanem a népesség nagymértékű gyarapodásának is. A lábnyom egyik legfőbb eleme a szénlábnyom növekedése, amely 30%-kal nőtt 1998 óta. Ha erőforrások felhasználásának tempója nem csökken, 2030-ra már két Földre lesz szükségünk.

Magyarország az ökológiai lábnyom terén az országok között az 55. helyen áll, ami a korábbi (2008) 40. helyhez képest nagy lépés, ez azonban nem a fogyasztásunk csökkenését jelenti, hanem a többi ország fogyasztásának gyors ütemű növekedését. "Bízunk benne, hogy a jelentés mindenkit ráébreszt arra, hogy oda kell figyelnünk az életmódunkra és tudatosan kell használnunk a meglévő erőforrásainkat. Ez világszerte minden földlakó kötelessége, a magyaroknak is ezt kell tenniük" - hívta fel a figyelmet Figeczky Gábor, a WWF magyarországi megbízott igazgatója.

A tanulmány letölthető innen: http://wwf.hu/media/sajtoszoba/WWF_LPR2010_p18_HUNWebre.pdf

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!