Magyarország

2011.04.04. 19:46

Kővel dobálták a gyöngyöspatai polgárőröket - a romák szerint provokáció volt

<p>Eljárást indított a rendőrség, mert vasárnap este valakik kővel dobták meg Gyöngyöspatán a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület helyi tagjait. Garázdaság miatt, egyelőre ismeretlen tettesek ellen indult eljárás.</p>

Ifjabb Farkas János helyi roma képviselő a Független Hírügynökségnek azt mondta, hallott az esetről, de úgy tudja, a polgárőrök provokáltak néhány helyi családot.

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület alelnöke, Csákvári Lajos hétfői közleményében azt állítja, hogy romák dobálták meg kővel vasárnap este a településen járőröző polgárőröket, egyikük könnyebben megsérült. Hétfőn délelőtt pedig az alelnök állítása szerint életveszélyesen megfenyegették az egyesület egyik helyi tagját saját házában.

Ifjabb Farkas János helyi roma kisebbségi önkormányzati képviselő a Független Hírügynökség kérdésére annyit mondott, hogy hallott az esetről, de információi szerint a polgárőrök provokáltak néhány helyi családot.

A polgárőr szervezet alelnöke azt is írta közleményében, hogy bár jogvédők és civilek jogaikról felvilágosítják a romákat, kötelességeikről nem. Csákvári Lajos szerint a helyi romák több 10 millió forint segítséget kaptak életkörülményeik javítására, de nem tudni, mire használják, minden esetre építkezések nem indultak. Azt írja: "Az egyetlen dolog, ami ezzel kapcsolatban észrevehető, hogy megszaporodott a boltban euróval fizető romák száma."

Ifjabb Farkas János ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a helyi romáknak nem hogy eurójuk, de kenyerük sincs. Adományokat kaptak ugyan, de nem pénzben és nem ekkora összegben. Mindenesetre köszönetet mond mindazoknak, akik emberszámba vették a romákat és segítettek nekik. A fő feladat, hogy az elmúlt 21 évben a kormányok által elhanyagolt cigányság új generációját visszavezessék a munka világába. Ehhez a többségi társadalom segítségére is szükség van - tette hozzá.

Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a Független Hírügynökség kérdésére megerősítette: vasárnap bejelentés érkezett a rendőrségre, hogy polgárőröket dobáltak meg. A rendőrség nyomozást indított ismeretlen tettesek ellen, garázdaság miatt.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!