Magyarország

2011.04.11. 21:02

Korszerűsítésre szorul az egyenruhások egészségalkalmassági-rendszere

<p>Az egyenruhások jogainak és kötelezettségeinek általánostól eltérő meghatározása nem összeegyeztethetetlen az alapvető alkotmányos jogokkal, de a szolgálatra való egészségi alkalmasságuk megítélésének egyes jogszabályai egységesítést, korszerűsítést sürgetnek - közölte hivatalból folytatott vizsgálata eredményeként Szabó Máté országgyűlési biztos.</p>

Az egyenruhások tevékenységének egyik feltétele, hogy egészségi, pszichikai és fizikai szempontból is alkalmasak legyenek feladataik elvégzésére. Ezért fontos a körültekintő, rendszeres vizsgálatuk és betegség vagy baleset esetén a további alkalmasságuk felülvizsgálata. Az országgyűlési biztos vizsgálata szerint azzal, hogy az egészségi, pszichikai és fizikai alkalmasságot vizsgáló szakemberek a katonák kivételével nem javaslatot tesznek az alkalmasságra vagy alkalmatlanságra, hanem kizárólagos döntést hoznak, sértheti a tisztességes eljáráshoz való jogot és a diszkrimináció tilalmát is.

A biztos változtatna az egészségi vizsgálatok mechanizmusán: azokat az orvosi bizottságok részletes, foglalkozás-egészségügyi alapvizsgálat eredménye alapján kellene végezni és csak indokolt esetben, célzottan kerülhetne sor egy-egy kiegészítő vizsgálatra.

A jogállamiság elve sérül akkor is, amikor a fizikai alkalmatlanság megállapítása ellen egyáltalán nincs jogorvoslati lehetőség, a másodfokú felülvizsgáló bizottsági döntéseket pedig nem lehet megtámadni bíróság előtt. A pénzügyőrök egészségi alkalmasságát a szervezeten belül működő egység végzi, a más egyenruhásokét pedig az erre kialakított független, külső szerv. Ez a különbségtétel is ellentétes a jogállamiság elvével, a diszkrimináció tilalmával és az egyenlő bánásmód követelményével. Az országgyűlési biztos a jogállamiság elvével összeegyeztethetetlennek ítélte meg azt, hogy miniszteri rendelet egészségügyi okból is lehetővé teszi a más beosztásba helyezést.

Szabó Máté felkérte a közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy fontolja meg az egyenruhások egészségi alkalmasság vizsgálata egységes, korszerű, az állomány egészségének védelmét, helyreállítását, fejlesztését támogató, az érintett szervek állománymegtartó-képességét növelő rendszerének megteremtését, megítélése módjának egységes jogszabályban való részletes kidolgozását, különös figyelemmel arra, hogy társadalmunk e tagjai jog- és életvitelbeli korlátozások mellett végzik munkájukat és élik családi életüket.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!