Magyarország

2011.04.19. 15:23

Iszonyatosan felgyorsult a cégadószámok felfüggesztése az idén

<p>Negyed év alatt 23 ezer cég magyarországi cég adószámát függesztette fel az adóhatóság. A feketelista.hu portál összesítése szerint 2006 decemberétől már több mint 82 ezer cég jutott hasonló sorsra, de míg 2007 és 2009 között évente átlagosan csak tízezer, addig 2010-ben már több mint 37 ezer cég adószámát függesztették fel.</p>

A törvény szerint 2010-től mindazon cégek adószámát fel kell függeszteni, melyek a számviteli beszámolójukat nem teszik közzé a Cégközlönyben. A mintegy 700 ezer hazai vállalkozás közül 420 ezer kötelezett a számviteli beszámoló elektronikus letétbe helyezésére és közzétételére. Az adóhivatalnak emiatt tavaly több mint 120 ezer felszólítást kellett kiküldenie a mulasztók címére, a felszólító levelekre viszont alig több mint húszezer társaság pótolta a hiányokat.

Ha a vállalkozás a felfüggesztés 60 napja alatt nem teljesíti a közzétételi kötelezettségét, az adóhatóság kezdeményezi a cég megszűntnek nyilvánítását a cégbíróságnál. Ugyancsak elrendeli az adószám felfüggesztését, ha a kézbesített adóhatósági irat két egymást követő alkalommal a címzett ismeretlensége miatt visszaérkezik, illetve ha a cég a székhelyén nem található. Hasonlóan szankcionálja, ha a vállalkozás képviselőjét nem jelentik be az adóhatóságnál vagy nem található az illető a megadott elérhetőségi helyen. Abban az esetben is felfüggesztik az adószámot, ha a hivatal ismételten 60 napra lezárja a vállalkozó üzletét.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!