Magyarország

2011.04.19. 18:22

Európai embercsempész hálózatot fülelt le az NNI

<p>Magyar és vietnámi embercsempészekből álló bűnszervezetet számolt fel a Nemzeti Nyomozó Iroda. A nyomozás 2009-ben kezdődött, múlt pénteken ért véget. A bűncselekmény-sorozatnak tizenegy gyanúsítottja van.</p>

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a szervezet tagjai Magyarországon élő vietnámiakat láttak el okmányokkal, majd egy utazási iroda segítségével repülőn juttatták el őket Angliába. A migránsokat minden esetben európai kísérők segítették, de 2008-tól többször is lelepleződtek. A vietnámiak 4-10 ezer eurót fizettek, ebből az okmányokat kölcsönzők ezerötszáz-kétezer eurót kaptak, egy-egy okmányt többször is felhasználtak. A csempészett embereket az útiokmányban szereplő fénykép alapján maszkírozták, sminkelték és öltöztették fel, még azt is megtanították nekik, hogy a határátkeléskor mit, hogyan kell mondani. Az illegális bevándorlók angliai befogadásáról is az embercsempészek gondoskodtak.

A rendőrségi vizsgálat az Europol Irodával, az angol, az ír, a holland, a belga, a cseh, az osztrák, a svájci és az olasz hatóságokkal együttműködve zajlott. A nyomozók 29 illegális transzporttal kapcsolatban bizonyították, hogy bűncselekmény történt. Bizonyított az is, hogy a csempészek tevékenységüket hosszabb időn keresztül, összehangoltan, bűnszervezetben követték el. Ismertté vált a bűnszervezet felépítése, a tagok szerepe, az utazásokért kapott összegek mozgása, valamint az összes migrációs útvonal is.

Három gyanúsított ellen európai elfogatóparancsot adtak ki, közülük egyet Angliában fogtak el. A nyomozók két vietnámi és kilenc magyar ellen indítottak eljárást embercsempészés miatt, közülük hétnek közokirat-hamisítás, egyiküknek pedig okirattal való visszaélés miatt is felelnie kell. A nyomozás véget ért, az iratismertetések múlt pénteken már megkezdődtek.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!