Magyarország

2011.04.19. 16:58

Egyre környezettudatosabbak vagyunk

<p>Egyre többen gyűjtik különválogatva a hulladékot idehaza: évente nagyjából 2-3 százalékkal nő azok száma, akik szelektív kukákba dobják a szemetet - mondta a Független Hírügynökségnek Viszkei György, az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. ügyvezetője.</p>

Hozzátette: áprilisban újra elindítják nagysikerű környezetvédemi kampányukat, hogy visszaszorítsák a hulladékképződést, növeljék a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás arányát.

Az április 18-a és május 31-e között megtartott kampány célja, hogy a közösségi oldalakon, a reklámokon és egyéb népszerűsítő kiadványokon keresztül juttassák el minél több emberhez az üzenetet: a hulladék érték, és hogy az újrahasznosítással mindenki nyer- mondta Viszkei György. A kampány az Európai Unió 46,5 millió forintos támogatásával valósul meg.

Idehaza évről évre nő 2-3 százalékkal azok száma, akik anyagok szerint csoportosítva gyűjtik a hulladékot. 2008-ról 2010-re 52 százalékról 54 százalékra emelkedett a számuk, elsősorban a 18 és 30 év közötti korosztályban figyelemreméltó a javulás. Náluk 35 százalékról 50 százalékra ugrott az aktívan szelektálók aránya. Az ÖKO-Pannon által koordinált szelektív hulladékgyűjtési rendszerben több mint 5 ezer 600 gyűjtősziget és házhoz menő gyűjtés formájában jelenleg csaknem 5 millió 800 ezer ember számára elérhető a szelektív gyűjtés.

Viszkei György a szelektív hulladékgyűjtési szokásokról elmondta, hogy a magyarok "szelektív hulladák kosarában" 33 százalék a műanyag, 29 százalék a papír, 14 százalék az üveg, 13 százalék a zöld hulladék, 7 százalék a fém, 5 százalék az italos kartondoboz.

Tavaly 32 százalékról 45 százalékra bővült azok aránya, akik a hulladékképződés megakadályozását is figyelembe vették vásárláskor és lehetőleg csomagolás nélküli terméket tettek a kosarukba. A kutatásban megkérdezettek 1 százaléka naponta, 15 százaléka hetente többször, 38 százaléka hetente egyszer, 27 százaléka havonta többször, 12 százaléka havonta egyszer, további 16 százalék pedig ennél ritkábban vitte gyűjtőszigetre a hulladékot.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!