Magyarország

2011.04.22. 16:44

Az adójóváírás kivezetése jó a szakértő szerint, ám az üteme nem mindegy

<p>Az adójóváírás szűkítésével valóban arányossá válik a személyi jövedelemadó rendszere - írja pénteki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az adószakértő szerint az adójóváírás kivezetése valóban megfelelő, ám szociálpolitikai feszültségeket okozhat a nem megfelelő ütem.</p>

A kormány a társadalmi igazságtalanságok megszüntetése miatt döntött az adójóváírás szűkítése mellett, az intézkedéssel gátat szabhatnak a jövedelmekkel való trükközésnek - közölte a nemzetgazdasági tárca. Közleménye szerint az adójóváírás szűkítésével a kormány a személyi jövedelemadó rendszerét valóban arányossá teszi. Egy adórendszer átalakításakor nemcsak az egyént, hanem a társadalmat egészében kell vizsgálni. Az aránytalanság megszüntetéséhez pedig meg kell hozni a szükséges intézkedéseket és nem feltétlenül az adózáson keresztül kell a szociális alapon rászoruló rétegeket előnyben részesíteni.

A tárca úgy érvel, hogy az új szemléletben jövedelemszintjétől függetlenül mindenki egy általános, alacsony mértékű adó fizetésére lenne kötelezett, amellyel a kormány gátat szabhat a trükközéseknek. Ez az egész társadalom érdeke. Összességében az adójóváírás szűkítésével a kormány megteremti a lehetőségét annak, hogy mindenki közel egyenlő mértékben vállaljon részt a közterhekből úgy, hogy ezzel párhuzamosan a személyi jövedelemadót egy szélesebb körre terjeszti ki - olvasható a közleményben.

Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy az adójóváírás kivezetése adószakmai szempontból valóban megfelelő. Egyelőre azonban nem tudni, hogy mikor és milyen mértékben vezetik ki. Amennyiben "egyik napról a másikra", az szociálpolitikai feszültségeket okozhat az adójóváírással érintett rétegeknél, ha nem emelik megfelelően a béreket.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!