Magyarország

2011.04.19. 12:34

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület feloszlatását kezdeményezi a kisebbségi ombudsman

<p>Nem volt olyan a helyzet Gyöngyöspatán, amely indokolta volna a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület járőrözését. A helyszíni vizsgálatok alapján nem volt jelentősebb feszültség a település roma és nem roma lakosai között, éppen az egyenruhások megjelenését követően erősödtek fel és éleződtek ki az ellentétek - állapítja meg a kisebbségi jogok országgyűlési biztosának kedden nyilvánosságra hozott jelentése.</p>

Professzionális háttere van azoknak a szervezeteknek, amelyek rendezik az ilyen típusú demonstrációkat. Olyan jogászaik vannak, akik napra készek a joghézagok megtalálásában, és a politikai támogatottságuk is olyan, amely egységbe foglalja ezeket a törekvéseket - jelentette ki Kállai Ernő kisebbségi ombudsman keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a másik oldalon az elbizonytalanodott rendőrök állnak, megfelelő jogi és politikai iránymutatás nélkül, és a megítélése szerint rossz jogértelmezésbe keveredett bíróságok.

A jelentés szerint az idei év első két hónapjában - tehát a járőrözés megkezdése előtt - összesen öt bűncselekmény történt Gyöngyöspatán, közülük egy sem volt súlyos. Ennek ellenére, ahogy számos más településen is, sokan úgy érzik, hogy az állam nem véd meg a bűnözéstől. A romló szociális helyzet, illetve a bűncselekménynek nem minősülő "rendsértések" számának növekedése éppen úgy erőteljesen negatív hatást gyakorol az emberek biztonságérzetére, mint a bűnözés.

A már kialakulni látszó menetrend szerint egy nem helyi civil szervezet járőrözésre kap meghívást egy - a politika által kiválasztott - településre, a "cigánybűnözésre" hivatkozva. Ezt követően a jogi szabályozás hézagait kihasználva felvonulásokat rendeznek, majd "polgárőri" járőrözést végeznek, amely félelmet kelt a helyi cigány közösségben. A jelentés megállapításai szerint ezzel a szervezők elérik céljukat: eredményesen fokozzák a többségi elégedetlenséget a rendőrséggel szemben, illetve növelik a cigányokkal szembeni előítéleteket. Ezután egy másik településen kezdik újra az ellentétek szítását.

A kisebbségi ombudsman a vizsgálat megállapításai alapján számos jogalkotási és jogalkalmazási hiányosságot, bizonytalanságot tárt fel, ezért összesen 33 ajánlást, kezdeményezést és javaslatot tett. A belügyminiszternek például javasolta a szabálysértési törvény módosítását a jogellenes cselekmények hatékonyabb szankcionálása érdekében, valamint a polgárőr szervezetekre vonatkozó szabályok egyértelművé tételét. Az országos rendőrfőkapitánytól azt kérte, hogy akadályozza meg a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület és az ahhoz hasonló módon működő más szervezetek félelmet keltő tevékenységének folytatását. Emellett kezdeményezte, hogy a Békés Megyei Főügyészség indítson törvényességi felügyeleti vizsgálatot a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesülettel szemben, és kérelmezze annak bíróság általi feloszlatását.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!