Magyarország

2011.04.13. 18:17

A szakszervezetek szerint embertelen lépésre szánta el magát a kormány

<p>Embertelen lépésre szánta el magát a kormány azzal, hogy a munkanélküliséggel kapcsolatos segélyezés időtartamát csökkenti - így véli az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége. Borsik János szerint szakmaiatlan és előkészítetlen döntés született.</p>

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke szerint szakmaiatlan és előkészítetlen döntés született a munkanélküli segélyezés átalakításával. Borsik János a Független Hírügynökségnek úgy fogalmazott, hogy "embertelen lépésre szánta el magát a kormány". Csökkenni fog ugyanis a munkanélküli segélyezés időtartama, a másik oldalon viszont nincsenek munkalehetőségek. Ráadásul olyan ösztönzés sem körvonalazódik, ami szerint a munkaadóknak - például a közterhek csökkenésével - érdekében állna munkanélkülit alkalmazni.

Borsik János szerint a döntés az önkormányzatokat is igen nehéz helyzetbe hozza majd, hiszen az új szabályozás életbe lépése után a munkanélküli segélyre már nem jogosultak szociális segélyért fognak folyamodni.

A szakszervezeti vezető beszélt arról is, hogy a kormány korábban tíz év alatt 1 millió új munkahelyet ígért. Az elmúlt egy évben viszont nemhogy csökkent volna a munkanélküliség, hanem nőtt.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán délután jelentette be, hogy átalakítják a foglalkoztatáspolitikát. Az új szabályozás része lesz, hogy csak 90 napig jár majd a munkanélküli segély, amelynek mértéke is változni fog: az első hónapban bérének 90, a másodikban 80, a harmadikban 70 százalékát kaphatja meg az álláskereső.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!