Magyarország

2011.04.20. 11:34

A bíróság szerint törvénytelenül alkalmazták a görög sztrájktörőket a reptéren

<p>Törvényt sértett a Hochtief-Budapest Airport, amikor 2008 decemberében görög sztrájktörők bevetésével ellehetetlenítette a cégnél kirobbant sztrájkot - így döntött a másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság.</p>

A végzés jogerős. A Légiközlekedési Egyesült Szakszervez szerint ez a döntés precedens értékű, emellett felveti a cég anyagai felelősségét, kártérítési kötelezettségét is.

Mint ismert, 2008 decemberében kezdett sztrájkba a LESZ és egy másik repülőtéri szakszervezet. Indoklásuk szerint az évek óta elmaradt alapbér-emelésekért, a munkáltató által egyoldalúan felmondott kollektív szerződés visszaállításáért és az elfogadhatatlan munkakörülmények javításáért akartak harcolni. A sztrájk a szakszervezet szerint nem ért el sikert, mert a Budapest Airport német tulajdonosa Görögországból hozott biztonsági dolgozókat, akik a hazai munkavállalók helyett munkába álltak. Pedig sztrájktörők alkalmazása számos európai uniós és ENSZ-egyezményt is sért.

A LESZ szerint a Hochtief-Budapest Airport ahelyett, hogy kifizette a naponta több millió forintba kerülő görögöket, inkább teljesíthette volna saját dolgozói követeléseinek jelentős részét. A szakszervezet szerint a hazai hatóságok a panaszok ellenére is igen lassan vizsgálták ki az esetet, így a LESZ számára nem maradt más megoldás, mint a bíróság.

Az ügyben szerdán hozott ítéletet másodfokon a Fővárosi Bíróság. A döntés szerint törvénytelen volt a görög sztrájktörők alkalmazása. Ezt mondta ki egyébként az elsőfokú végzés is. A LESZ szerint a határozat precedens értékű, hisz Magyarországon még nem sértették meg ilyen látványosan a munkajogot. Mint írják, a döntés minden hazai munkavállaló és érdekképviselet számára kedvező hír. Véleményük szerint ugyanis a jövőben egyetlen munkaadós sem gondolhatja, hogy ilyen agresszív módszerekkel helyettesítheti az egyeztetéseket, a jogszerű és tisztességes munkaügyi kapcsolatok fenntartását. A végzés jogerős.

A szakszervezet kitér arra is, hogy a döntés nyomán felmerül a Hochtief-Budapest Airport anyagi felelőssége, kártérítési kötelezettsége is.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!