Magyarország

2011.03.29. 16:46

Visszavont munkanélküliségi gyorsjelentés - túlóráznak a KSH-ban

<p>Túlóráznak kedden a Központi Statisztikai Hivatalnál az Életmód-, Foglalkoztatás- és Oktatásstatisztikai Főosztály Munkaügy-statisztikai Osztályának munkatársai az informatikai főosztály egy részével együtt.</p>

Hibás adatok miatt visszavonták ugyanis délután a kedd reggel közölt foglalkoztatási és munkanélküliségi gyorsjelentést, szerdára ígérik a javított változatot. Janák Katalin főosztályvezető a Független Hírügynökségnek azt mondta: minden esetben szigorú szabályok szerint ellenőrzik kiadás előtt a gyorsjelentéseket, most valószínűleg rendszerhiba történhetett. A főosztályvezető nem nyilatkozott azzal kapcsolatban, lehetnek-e a hibának személyi következményei.

A KSH kedden délután rövid közleményt adott ki, amely szerint a "Foglalkoztatottság és munkanélküliség, 2010. december-2011. február" című gyorstájékoztatót a teljeskörűsítéshez használt népesség-előreszámító modell hibás futása miatt időlegesen visszavonja".

A KSH szerdára ígéri a javított gyorstájékoztatót. Janák Katalin szerint ebben jól láthatóan megjelölik majd a visszavont és a korrigált adatokat, egyelőre nem tudni, pontosan milyen tipográfiai módszerrel. A javított gyorsjelentésen dolgoznak, és legkésőbb szerdán 12 óráig kiadják, de az is lehet, hogy a megszokott reggeli időpontban megjelenik már - tette hozzá.

A hibát az okozta, hogy rossz népességszámot használtak az adatok úgynevezett teljeskörűsítéséhez. A KSH mintavétel alapján készíti a foglalkoztatási és munkanélküliségi statisztikákat. Mivel februári népességstatisztikai adatok még nincsenek, úgynevezett modellszámot használnak a számításhoz, és az első jelentésben ez a modellszám volt hibás, az újhoz már a megfelelő modellszámot veszik alapul.

Janák Katalin korábban az Index hírportálnak azt mondta: azért nem vették korábban észre az eltérést, mert a foglalkoztatottsági és munkanélküliségi adatok beleillettek a trendbe, csak délelőtt kezdtek el számolni, hogy az aktívak és inaktívak száma együtt túl magas. Valószínű, hogy a korrekció után nem maga a munkanélküliségi ráta, hanem az abszolút értékek, a foglalkoztatottak és a munkanélküliek száma fog változni.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!