Magyarország

2011.03.08. 16:53

Törvénytelen pénzek egy KDNP-s képviselőnek is?

<p>Két állami cég felügyelőbizottságából is havi tiszteletdíjat kapott Kalmár Ferenc KDNP-s képviselő, pedig ezt törvény tiltja - olvasható a Blikk internetes oldalán.</p>

A kormánypárti politikus a lapnak azt mondta: nem tudott róla, hogy törvénytelen így közpénzhez jutnia. Az elmúlt napokban két másik kormánypárti képviselővel kapcsolatban is felmerült, hogy több helyről kapnak, illetve kaptak költségtérítést.

Kalmár Ferenc az önkormányzati tulajdonú Csongrádi Rendezvényház Kht.-től felügyelőbizottsági tagként havi 40 ezer forintot kapott, a szintén állami tulajdonú Nagyfa-Alföld Kft.-től pedig havi 56 ezret felügyelőbizottsági elnökként. Csakhogy a "Köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről" szóló 2009. évi törvény szerint "egy személy legfeljebb egy köztulajdonban álló gazdasági társaságnál betöltött felügyelőbizottsági tagság után részesülhet javadalmazásban".

Kalmár Ferenc a Blikknek azt mondta: a cégek jogászainak kellett volna őt figyelmeztetni, hogy a duplán felvett felügyelőbizottsági pénz törvényellenes. Azt ígérte, hogy a törvény áttanulmányozása után megszünteti a jogellenes állapotot, és ha kell, visszafizeti az eddig jogtalanul felvett pénzt.

A Független Hírügynökség keresi az ügyben a KDNP-frakció tagjait.

A fideszes Papcsák Ferenc esetében ugyancsak felmerült, hogy duplán vesz fel költségtérítést, vagyis önkormányzattól és a parlamenttől is. Papcsák Ferenc Zugló polgármestere. Az önkormányzati képviselők jogállásáról szóló törvény szerint jogsértő, ha valaki az önkormányzattól és a parlamenttől is kap költségtérítést. A Népszava keddi számában azt írta: Sem Papcsák Ferenc, sem a zuglói önkormányzat nem nyilatkozik hivatalosan a polgármester jogosulatlanul felvett költségtérítésének gyanújáról - írja a Népszava. Krakkó Ákos, a Fidesz-frakció szóvivője azt mondta: ha bebizonyosodik, hogy Papcsák Ferenc duplán vesz fel költségtérítést, a Fidesz etikai bizottsága eljárást indít ellene.

A fideszes Zsiga Marcell a héten írásbeli figyelmeztetést és 150 ezer forint pénzbírságot kapott a Fidesz-frakciótól, mert két helyről, országgyűlési képviselőként és Miskolc alpolgármestereként is felvett költségtérítést. Zsiga Marcell visszafizeti a jogellenesen felvett pénzt, valamint további 100 ezer forintot ajánlott fel jótékony célra - közölték a képviselőcsoporttól kedden. A politikus a képviselőcsoport etikai bizottságának meghallgatásán elismerte, hogy figyelmetlen volt és hibázott, amikor két helyről vett fel költségtérítést.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!