Magyarország

2011.03.04. 17:21

Teremőrre sincs pénz, kérdéses a Latinovits-múzeum sorsa

<p>A balatonszemesi képviselő-testületnek arról kell döntést hoznia, hogy bezárja a Latinovits-emlékmúzeumot vagy tovább működteti, immár egyedül. A költségeket ugyanis a településnek mostantól megyei segítség nélkül, egyedül kell állnia. A polgármester szerint országos szégyen lenne, ha be kellene zárniuk a színészfejedelem emlékét ápoló kiállítóhelyet.</p>

Takács József balatonszemesi polgármester nemrég kapta kézhez a megyei múzeum megbízott igazgatója, Ábrahám Levente levelét, amiben arról értesíti: a továbbiakban egyedül a balatonszemesi önkormányzatnak kell állnia a Latinovits ZoltánEmlékmúzeum minden költségét. Az indoklás szerint a Somogy Megyei Közgyűlés a nem szakmai munkakörökben dolgozók körében csaknem ötven százalékos létszámleépítést rendelt el. Emiatt a jövőben jelentősen kevesebb emberrel és rövidebb nyitvatartási idővel tartják fenn az intézményeket. Ahol eddig az önkormányzatokkal közös fenntartásban működtették az intézményeket, ott átadják azokat a helyhatóságoknak. Ilyen a Latinovits-emlékmúzeum is. Azért azonban, hogy ne kelljen bezárni a kiállítóhelyet, a tárlat anyagát nem viszi el a megyei múzeum. Az igazgatóság eddig egy teremőr bérét állta - írja a sonline.hu.

Takács József polgármester a hírportálnak elmondta: nem értenek egyet ezzel a lépéssel. Az önkormányzat a közelmúltban 15 millió forintot költött az épület felújítására. A megye eddig is csak a teremőr-gondnok foglalkoztatásával járult hozzá a költségekhez, de most ezt is felmondják. Mint fogalmazott: "Értem én, hogy takarékoskodni kell, meg hogy nehéz helyzetben van a megyei önkormányzat, de a helyi önkormányzatok vajon nem?" Takács József hozzátette: nem akarják bezárni a kiállítóhelyet, bár a képviselő-testület még nem döntött. De ahogyan a polgármester fogalmazott: országos szégyen lenne, ha erre kényszerülnének.

A Latinovits-relikviákat bemutató tárlat tavalyi bevétele csaknem 800 ezer forint volt a jegyekből. Ábrahám Levente levelében arról is írt: mivel a teremőr-gondnok évi bére alig haladja meg az egymillió forintot és a bevétel Balatonszemesé maradna, csak kevéssel kellene ezt kiegészítenie a helyi önkormányzatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!