Magyarország

2011.03.07. 21:06

Tüdőgyógyász társaság: a dohányzást szigorító javaslat a dohányosoknak is jó

<p>A dohányzással kapcsolatos tervezett szigorítás már a jövő évben megközelítőleg ezerrel csökkenthetné a szívinfarktusok számát - véli a Magyar Tüdőgyógyász Társaság. A szervezet közleménye szerint hosszabb távon a szív- és érrendszeri halálozások, illetve az idült légzőszervi ártalmak harmadával csökkenhetnének. Mivel ezek a betegségek elsősorban a dohányosokat sújtják, a korlátozás erős motivációt jelenthet a leszokásra.</p>

A zárt helyiségekben tervezett dohányzási tilalom a nemdohányzók védelmén túl a cigarettások érdekeit is védi - közölte a Független Hírügynökséggel közleményében a Magyar Tüdőgyógyász Társaság. Az olyan éttermekben és szórakozóhelyeken ugyanis, ahol "vágni lehet a füstöt", elsősorban a dohányosok fordulnak meg és az önmagában is ártalmas napi cigaretta adagjuk füstjénél is több káros anyagot szívnak be.

A közlemény szerint azokban az országokban, ahol megtiltották a dohányzást az éttermekben és vendéglátóhelyeken, már egy év elteltével 10-17 százalékkal csökkent az szívinfarktusok száma. A hazai epidemiológiai helyzet alapján a dohányzás tervezett korlátozása már 2012-ben megközelítően ezerrel csökkentené az infarktusok számát, ez pedig 2-2,5 milliárdos megtakarítást is eredményez az egészségügyi kasszának. Hosszabb, egy évtizedes távon pedig a megtakarítás ennek többszöröse is lehet, hiszen a szív és érrendszeri halálozások és az idült légzőszervi ártalmak harmadával csökkenhetnének.

A tüdőgyógyász társaság közleményében arra is emlékeztet, hogy az Országgyűlés 1999-ben fogadta el a nemdohányzók védelméről és az egyes dohánytermékek forgalmazásáról szóló törvényt, ami akkor úttörő jelentőségű volt. Azóta viszont Magyarország elmaradással küzd. A most a parlament elé terjesztett javaslat - ami zárt tereken tiltaná a cigarettázást - megszavazásával az Országgyűlés több éves adósságát egyenlítené ki.

Magyarországon a felnőttek harmada, a fiatal felnőtt nők csaknem fele dohányzik egy 2007-es felmérés szerint.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!