Magyarország

2011.03.17. 19:18

Nem jelent veszélyt a ritka holdtölte

<p>Sem Japánra, sem Európára nem jelent veszélyt a pénteki holdtölte - mondta el a Független Hírügynökségnek Kolláth Zoltán, az MTA KTM Csillagászati Kutatóintézetének csillagásza.</p>

A szakember szerint inkább csak érdekesség, hogy éppen teliholdkor van földközelben a Hold, ezért nagyobbnak látszik, mint általában.

Sok rémhír terjeng azzal kapcsolatban, hogy a pénteki holdtöltének sok földi hatása lenne, sokan már a japán földrengést is ezzel hozták kapcsolatba - mondta Kolláth Zoltán. Pedig a földrengés jó egy hete volt, amikor még nem volt ilyen közel a Hold - tette hozzá. Az égitest egy ellipszis pályán kering a Föld körül, ennek megfelelően hol közel, hol távol van tőlünk. Most azért lesz feltűnőbb a jelenség, mert egybeesik a holdtöltével - magyarázta Kolláth Zoltán.

Teliholdkor nagyobb az árapály, függetlenül attól, hogy milyen messze van a Hold tőlünk, azért, mert olyankor a Nap és Hold hatása összegződik. A tengereken lehet jobban megfigyelni, hogy teliholdkor nagyobb az árapály - mondta a csillagász. A hatást ugyan egy kicsivel megnöveli most, hogy a Hold közelebb van a Földhöz, de ez már lényegesen kisebb hatás ahhoz képest, hogy a telihold és az első negyed vagy az utolsó negyed között milyen eltérés van - tette hozzá.

Nem igaz, hogy a Hold okozott káoszt

Amikor a japán földrengés történt, akkor nem telihold volt, hanem első negyedben járt a Hold. Abban a fázisban, amikor a legkevésbé adódik össze a Nap és a Föld hatása, Ráadásul a rengéskor épp a távolabbi helyen volt a Földhöz képest. Azt lehet mondani teljes nyugalommal, hogy mert kicsivel nagyobbnak látszik a Hold, egyéb földi hatásai nincsenek, nem jelent plusz kockázatot sem Japánra, sem Európára.

A Hold legerősebb hatása az élővilágra az, hogy valamikor egyáltalán nem látjuk éjszaka, teliholdkor pedig jóval fényesebb - most is azt tapasztalhatjuk majd, hogy világosabb lesz éjszaka - mondta Kolláth Zoltán.

Bár körülbelül 18 évente esik egybe, hogy holdtöltekor ilyen közel van a Hold a Földhöz, szakmai szempontból nem túl jelentős esemény következik - mondta Kolláth Zoltán. A Holdat nem lehet jobban megfigyelni a földi távcsövekkel, mint egyébként, az információk nagy része nagy távcsövekről vagy a Hold körül keringő, mesterséges szondákról jön. "Az az igazság, hogy a dolog jobban fel lett fújva, a jelentőségéhez képest, hiszen havonta előfordul, hogy Hold közelebb vagy éppen távolabb van" - mondta Kolláth Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!