Magyarország

2011.03.31. 07:10

Máris többfelé költenék - Matolcsy blöffölt az útdíjról? - Hírszerző

<p>Ellentmondásos a kormánynak az a terve, hogy az e-útdíjat az államadósság csökkentésére fordítaná - írja a Hírszerző.</p>

 A nemzetgazdasági miniszter március elején jelentette be a használatarányos útdíj bevezetését 2013. január elsejétől, és az ígéretek szerint az ebből befolyó évi 100 milliárd forinttal az államadósságot mérsékelnék. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) viszont úgy tájékoztatta a hírportált, hogy az előzetes becslések szerint a bejelentett összeg kevesebb mint fele, "45 milliárd forint többletbevétel várható a bevezetést követő első teljes évben". A 100 milliárd forint másik fele útpénztár címén már évek óta befolyik a költségvetésbe az autópálya-matricákból és a pótdíjakból, idén például 48 milliárd forint bevételre számít a kormány ebből a forrásból. Ezt azonban a következő években sem fordíthatja államadósság-csökkentésre, mert ebből fedezik az útpénztár kiadásait, például a karbantartás költségeit. A tervezett 100 milliárd forintból le kell mé g vonni a rendszer üzemeltetési és ellenőrzési költségeit is, ami az NFM becslései szerint 10 milliárd forintnyi lesz, az összes útdíjbevétel tehát 90 milliárd forint körül alakul majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!