Magyarország

2011.03.01. 15:03

LMP: hitegetés, megszorítások, munkaerő-piaci katasztrófa az Orbán-csomag

<p>Megszorításokat és foglalkoztatási katasztrófát hoz az Orbán-csomag - írja közleményében a Lehet Más a Politika (LMP). Az ellenzéki párt szerint a kedden bejelentett strukturális reformcsomag valójában nem program, hanem az elmúlt 20 év bukott gazdaságpolitikájának betetőzése, üres hitegetések sorozata. Az LMP szerint ezért nem volt bátorsága Orbán Viktornak, hogy maga jelentse be a részleteket, ezért hagyta rá a hálátlan feladatot Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterre.</p>

Az LMP szerint kiderült: üres hitegetés volt a kormány részéről a társasági adó csökkentése és a bankadó átmenetisége. Közleményükben azt írják, hitegetés volt az is, hogy egyéni számlákra kerül majd magánnyugdíj-pénztáraktól átvett 3000 milliárd forint, hiszen ebből a kabinet 1000 milliárdot folyó kiadásokra kíván költeni.

Az LMP szerint nem az államadósság, hanem a munkanélküliség ellen kell küzdeni: ez fogja csökkenteni a hiányt és az államadósságot is. Az államigazgatásban azonban leépítés zajlik, a kis- és középvállalkozásokat újabb bújtatott adók sújtják, a bankokat tovább terheli a bankadó, miközben felszámolják a közmunkaprogramot és visszaküldik a munkaerőpiacra a rokkantnyugdíjasokat. Az eredmény foglalkoztatási katasztrófa lesz - írja a párt.

Az LMP ezért újra felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza az adócsomagot. A párt újra a kormány figyelmébe ajánlja kétszer is benyújtott alternatív adócsomagját, amelynek középpontjában a többsávos személyi jövedelemadó és a zöld adók állnak. Evvel a kabinet úgy tudná csökkenteni a hiányt és az államadósságot, hogy közben megteremti a szükséges forrásokat az ország sikeres gazdasági kilábalásához - áll az ellenzéki párt közleményében.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!