Magyarország

2011.03.31. 14:25

Újraindult a szállítás a kolontári VII-es tározóba

<p>A Budapesti Műszaki Egyetem munkatársainak szakvéleménye alapján csütörtökön újraindult a szennyezett anyag beszállítása a kolontári zagytározó VII-es tározójába. A bontási munkálatok pénteken folytatódnak a vörösiszap-katasztrófában érintett településeken, ahol jelenleg iható az ivóvíz és a szálló por napi átlagkoncentrációja sehol sem haladta meg az egészségügyi határértéket.</p>

A kolontári zagytározó VII-es tározójába viszik a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa után a környékről begyűjtött szennyezett anyagot, ám a beszállítást múlt héten szombaton leállították, mert repedéseket észleltek. A tározót és az ott összegyűjtött anyagot ugyanis a nagy mennyiségű víz és eső elkezdte feszíteni. Az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ többször ellenőrizte a tározó állapotát és a felszíni elváltozásokat, és a szakemberek feszültségmentesítő kutakat is fúrtak. A Budapesti Műszaki Egyetem munkatársai által kiadott szakértői engedély alapján csütörtökön újraindult a szennyezett anyag beszállítása a VII-es tározóba - mondta a Független Hírügynökségnek Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője.

Az ÁNTSZ laboratóriuma és a vízszolgáltató adatai alapján az ivóvíz továbbra is biztonságosan fogyasztható a teljes területen. A szálló por napi átlagkoncentrációja Devecseren, Kolontáron és Somlóvásárhelyen sem haladta meg az egészségügyi határértéket. A Torna-patak vizének pH-értéke kedden 8,08 és 8,41 között mozgott. A vörösiszap-szennyezés által érintett területen a közúti és a vasúti közlekedés zavartalan. A térségben szerdán 782 szakember dolgozott 188 munkagéppel.

Pénteken az ütemterv szerint folytatódnak a bontási munkálatok, aznap a VI-os blokkban bontják a sérült ingatlanokat. Az eddig elbontott épületek helyén, vagyis az I-es, III-as és IV-es blokkban pedig tereprendezési munkálatokat végeznek. Az épülő új lakóparkokban Devecseren eddig összesen 85 alap, 85 lábazat, 81 vasbeton lemez, 79 tartófal, 68 koszorú, 33 tetőácsolat és 4 cserepezés készült el. Kolontáron pedig 21 alap, 21 lábazat, 21 vasbeton lemez, 20 tartófal, 20 koszorú, 20 tetőácsolat, valamint 5 cserepezés munkálataival végeztek. A jogi munkacsoport tagjai szerdán egy új építésről és egy készpénzes támogatásról szóló szerződést kötöttek.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!