Magyarország

2011.03.09. 16:59

Itt az újabb lista: 40 köztünk élő szt-tiszt - Heti Válasz

<p>Nem igaz az az általános közvélekedés, amely szerint a szigorúan titkos (szt) tisztek március elején közzétett listáján többnyire elhunyt vagy napjainkban már nem tevékeny idős személy szerepel.</p>

A Heti Válasz  40 olyan személyt talált a listán, akik komoly politikai, közéleti, gazdasági szerepet töltöttek be az elmúlt években.

Március 1-jén újabb nevekkel bővült a szigorúan titkos állományú (szt) tisztek listája a hódmezővásárhelyi Emlékpont által működtetett szigoruantitkos.hu honlap. A nevet és egyéb személyes adatokat tartalmazó dokumentumokat a Heti Válasz újságírói tüzetesen átvizsgálták. A hetilap online kiadása azt írja: a listán szereplő 40 személy a közelmúltig meghatározó szereplője volt a gazdasági, kulturális, tudományos és politikai életnek, vagy még ma is az.

A Heti Válasz összeállításában szerepel például Lovró Csaba jelenlegi ciprusi nagykövet, aki a Gyurcsány-kormány alatt a Külügyminisztérium személyzeti főnöke volt. Az újságírók Berecz Marianne nevét is megtalálták, aki az állami tulajdonú Mehib Zrt. nemrég leköszönt felügyelőbizottsági tagja és az egykori befolyásos MSZMP-politikus, Berecz János lánya. Szerepel a listán Dömény János, aki Gyurcsány Ferenc kormányzása idején a külügy "minősített iratokat felülvizsgáló" bizottságának volt tagja.

A Heti Válasz negyven fős névsorába került John Ede, aki a fővárosi SZDSZ-frakcióvezetőként hírnevet szerzett John Emese apja. Rajta van Szegedi Károly, aki több cikluson keresztül a szolnoki MSZP egyik legmeghatározóbb politikusa volt, továbbá Tamássy István, aki bal- és jobboldalra sorolt nagyvállalkozók üzleti partnereként ismert - olvasható hetivalasz.hu honlapon.

További részleteket és újabb neveket a Heti Válasz a csütörtökön megjelenő számában közöl.

A www.szigoruantitkos.hu honlapra március 1-jén kerültek fel az újabb szigorúan titkos állományú tisztek, röviden szt-tisztek egykori belügyminisztériumi aktái. A kutatást Ungváry Krisztián történész végezte Boér Zoltánnal és Fráter Olivérrel a hódmezővásárhelyi Emlékpont megbízásából. Blazovich Péter, az Emlékpont igazgatója akkor a Független Hírügynökségnek elmondta: az szt-tisztek az egykori Belügyminisztérium alkalmazásában álltak, de nem ott dolgoztak, hanem egy fedőállást kaptak. Ott folytattak elhárító tevékenységet, amit egyébként teljesen önként vállaltak. Eddig összesen 669 szt-tisztre vonatkozó adatot sikerült nyerni, ebből 541 személy név szerint is azonosítható. A történészek kutatásai szerint mintegy 1300 szt-tiszt lehetett állományban. Az adatokat folyamatosan frissítik, így az adatbázis bővülni fog a szigoruantitkos.hu honlapon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!