Magyarország

2011.03.23. 15:00

Internetes ifjúsági kampány a magas vérnyomás ellen

<p>Ifjúsági kampány indul az interneten a magas vérnyomás és szövődményei veszélyeiről. Az "Éljen 140/90 alatt!" program idén az iskolák mellett a közösségi és videómegosztó portálokon folytatódik, a főszereplő pedig egy bábfigura család lesz.</p>

A legfiatalabbakra koncentrál a Magyar Hypertonia Társaság új kampánya. A magas vérnyomás kockázatait egy iskolai kampány, web 2.0 aktivitások és oktatófilmek segítségével próbálják megismertetni a gyerekekkel. Az "Éljen 140/90 alatt!" program keretében pályázatot hirdetnek az ország összes általános- és középiskolája
számára. A diákok feladata, hogy megmérjék a legtöbb ember, családtagok és ismerősök vérnyomását, majd az értékeket rögzítő íveket visszaküldjék az orvosszakmai társaságnak. Minden megmért vérnyomás 1 pontot ér, és külön pontot kapnak akkor, ha valakinél magas vérnyomást észleltek, az illető el is megy orvoshoz, amit a szakember pecséttel igazol. A legtöbb pontot gyűjtő iskolák 300, 150 és 50 ezer forint értékű sportszervásárlási utalványt nyernek.

A Magyar Hypertonia Társaság az interneten a közösségi oldalak segítségével akarja elérni a fiatalokat. Mivel a legnagyobb videómegosztó portálon, a YouTube-on jelenleg egyetlen magyar nyelvű film sem található a magasvérnyomás-betegség témájában, első lépésként oda készülnek 3-5 perces, kreatív tájékoztató filmek. A főszereplők a Lelkes-Mérő család bábfigurái lesznek, akik a legnevesebb hazai szakemberekkel magyarázzák el a tudnivalókat és a megelőzési lehetőségeket a felhasználóknak. A Lelkes-Mérő család hat tagja emellett a legnagyobb közösségi portálokon, az Iwiw-en és a Facebook-on is feltűnnek majd. A gyerekek egészségtervet készítetnek a figuráknak, és a három legjobbat a szervezők díjazzák.

A magasvérnyomás-betegség a leggyakoribb betegség Magyarországon, hiszen megközelítőleg 3 millió embert érint. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag nincs olyan magyar család, amelynek valamelyik tagja ne szenvedne a hipertóniától. Az "Éljen 140/90 alatt!" program célja, hogy minél többen megismerjék a betegség és szövődményeinek megelőzését, kiszűrését és megfelelő kezelését.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!