Magyarország

2011.03.29. 16:06

Hiba esett a számításba: visszavonta munkanélküliségi gyorsjelentését a KSH

<p>Visszavonta kedden délután a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a 2010 december és 2011 februárja közötti időszak foglalkoztatottsági valamint munkanélküliségi adataival kapcsolatos gyorsjelentését. Egymásnak ellentmondó adatok voltak ugyanis a dokumentumban. A KSH szerdára ígéri a javított gyorstájékoztatót.</p>

"A KSH a "Foglalkoztatottság és munkanélküliség, 2010. december-2011. február" című gyorstájékoztatót a teljeskörűsítéshez használt népesség-előreszámító modell hibás futása miatt időlegesen visszavonja" - olvasható a hivatal kedd délutáni rövid közleményében. A Menedzsment Fórum portál azt írta: cikkük nyomán vonták vissza a KSH kedd reggel közölt gyorsjelentését.

A KSH 1996 óta ad ki gyorstájékoztatókat, azóta még csak hasonló informatikai probléma sem fordult elő - ezt már az Index hírportál kérdésére közölték a KSH sajtóosztályán. A hibát az okozta, hogy rossz népességszámot használtak az adatok úgynevezett teljeskörűsítéséhez. A KSH mintavétel alapján készíti a foglalkoztatási és munkanélküliségi statisztikákat.

Azért nem vették korábban észre az eltérést, mert a foglalkoztatottsági és munkanélküliségi adatok beleillettek a trendbe - mondta Janák Katalin, a KSH főosztályvezetője, csak délelőtt kezdtek el számolni, hogy az aktívak és inaktívak száma együtt túl magas. Valószínű, hogy a korrekció után nem a munkanélküliségi ráta, hanem az abszolút értékek, a foglalkoztatottak és a munkanélküliek száma fog változni.

A kedden megjelent adatok szerint a tavaly decembertől idén februárig tartó időszakban 11,5 százalékra emelkedett itthon a munkanélküliség aránya. Az elmúlt tíz évben, beleértve a válság óta eltelt időszakot is, csak 2009 egyetlen háromhónapos periódusában volt ennél magasabb, 11,8 százalékos az állástalanok aránya.

A munkanélküliek száma a visszavont adatsor szerint 15 ezerrel volt magasabb, mint a februári gyorstájékoztatóban. A foglalkoztatottak száma a visszavont adatok szerint az előző időszakhoz képest 14 ezerrel csökkent, a tavalyinál viszont 35 ezerrel több volt. A korrekció után vélhetően kisebb lesz a foglalkoztatottak száma, így az előző időszaktól még nagyobb lehet az elmaradás, a tavalyival összevetve pedig kisebb lehet a növekedés.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!