Magyarország

2011.03.25. 13:45

Hamisítás elleni középtávú stratégia készül

<p>Az újjáalakított Hamisítás Elleni Nemzeti Testület középtávú hamisítás elleni stratégiát dolgoz ki, amely meghatározza az évtized közepéig szóló cselekvési programot.</p>

A cél, hogy hatékonyabbá váljon az interneten elkövetett jogsértések elleni fellépés, visszaszorítsák a legveszélyesebb élelmiszer- és gyógyszerhamisítványok arányát, valamint beépítsék a közoktatásba a szellemitulajdon-védelmi ismereteket.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) 2008-ban alakult meg, tagjai az állami és iparági szervek, valamint a szakmai érdekképviseletek képviselői. A testület jogszabály-módosításokat javasol, a nyomozóhatóságoknak képzéseket, a fiataloknak oktatási programokat, a lakosságnak pedig felvilágosító kampányokat szervez. A vonatkozó kormányrendelet alapján a HENT újjáalakult, és megtartotta első ülését. A testület elnöke Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár, helyettese pedig Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke.

Az újjáalakult testület az első ülésén döntött arról, hogy a következő félévben a kormány számára kidolgoz egy hamisítás elleni középtávú stratégiát, amely az évtized közepéig határozza meg a cselekvési programot. Ennek három kiemelt területe van: a jogérvényesítés, a fiatalok oktatása, valamint a lakossági tudatosság növelése. A testület statisztikákkal akarja alátámasztani, milyen feladatai vannak az államnak, az iparági szereplőknek és a civileknek - mondta a Független Hírügynökségnek a HENT egyik vezetőségi tagja, Baranovszky György, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) ügyvezető elnöke.

Az egyik kiemelt terület az elektronikus értékesítés lesz, mert a szellemi tulajdonvédelem alá tartozó zenék, filmek szoftverek mellett a hamis műszaki cikkektől a ruhákon át a gyógyszerekig gyakorlatilag minden megjelent már az interneten. Nagyon fontos, hogy az emberek valós gyártóktól műszakilag bevizsgált termékeket vegyenek. Baranovszky György hozzátette: a hamisítványok nemcsak a fogyasztók egészségét és biztonságát, de a magyar nemzetgazdaságot is veszélyeztetik, hiszen csökkentik a legálisan működő vállalkozások bevételét. A testület álláspontja szerint a hamisítás visszaszorítása azért is fontos, mert az ország "szennyezettsége" fontos ismérv a nemzetközi összehasonlításokban, és befolyásolja a befektetési hajlandóságot is.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!